latinica  ћирилица
09/10/2017 |  08:17 | Аутор: РТРС

Меркелова "промјенила плочу" у вези са мигрантима

Ангела Меркел и њена конзервативна Демохришћанска унија прихватили су компромис са својим баварским савезницима из ЦСУ и према том договору број миграната у Њемачкој биће ограничен.

За економску миграцију ЦДУ и ЦСУ су се договориле да раде на систему блиском квотама, као у случајевима Канаде и Аустралије, гдје је број миграната којима је одобрен улазак у ове земље дефинисан према потребама за радном снагом.

Централна тачка компромниса је да је канцеларка и њена Демохришћанска унија први пут прихватају неку врсту горње границе за број тражилаца азила које ће Њемачка прихватати. По оквирном споразуму постигнутом у Берлину, двије партије намјеравају да број долазака тражилаца азила ограниче на 200.000 годишње.

У случају хуманитарне кризе, као у Сирији, влада оставља могућност да прими и више људи у неком европском оквиру, међутим канцеларка ће за то морати да тражи одобрење Бундестага. Компромис се односи само на тражиоце азила, а не и на економске мигранте.

Овај начелни договор двије сестринске групације треба да оконча двогодишњи сукоб и омогући формирање, уз друге мање странке, нове владе Њемачке.

Извор: Б92