latinica  ћирилица
09/10/2017 |  11:36 | Аутор: РТРС

Eвро би могао да замијени куну 2022. године

Хрватска народна банка припремила је стратегију за увођење евра, која садржи анализу користи и могућих ризика од уласка у еврозону, а објавиће је крајем овог месеца заједно са владом, пише "Вечерњи лист".
Еври - Фото: РТС
ЕвриФото: РТС

Евростратегија ће послужити као темељни документ за јавну расправу о увођењу евра, коју ће, како сазнаје Вечерњи лист, званично отворити премијер Андреј Пленковић.

Пленковић је већ изјавио да се залаже за увођење евра, након чега би могао да услиједи и званични захтјев за улазак Хрватске у ЕРМ II курсни механизам.

Последњи пут је одлука о уласку неке земље у ЕРМ II механизам донета 2005. године, и то за Словачку, а ЕРМ II је предворје у којем кандидат пролази кроз сито и решето пре него што добију "зелено светло" за улазак у еврозону.

После Словачке, која има евро од 2009. године, једино је Бугарска званично аплицирала за ЕРМ II, али је одбијена.

Свака држава која приступи Европској унији законски се обавезала да ће увести евро, али не постоји рок у којм то мора да учини нити је преузимање заједничке валуте једнострана одлука.

Уколико ли хрватска влада затражи улазак у механизам ЕРМ II, односно увјери Европску комисију и остале државе европодручја да контролише јавни дуг и да ће га спустити према граници од 60 одсто у разумном року, рачуна се да би евро могао да постане хрватска валута најраније 2022. или 2023. године, наводи се у тексту.

Извор: Танјуг