latinica  ћирилица
09/10/2017 |  12:41 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

За Кенедијев глисер 75.000 долара на аукцији

Глисер од махагонија који је припадао убијеном предсједнику САД Џону Кенедију, продат је за 75.000 долара, а пилотски комбинезон која је припадао оперативцу ЦИА Френсису Гарију Пауерсу, обореном у СССР-у, продат је за 2.750 долара на аукцији предмета из доба Кенедија у Њујорку.
Кенедијев глисер - Фото: РТС
Кенедијев глисерФото: РТС

Продаја у кући Гернси (Guernsey) обухватила је разнородне предмете - документа, фотографије, канцеларијске предмете, чак и украшене сребрне зубне четкице за бебе.

Столица за љуљање коју је Кенеди користио у Бијелој кући, посебно направљена због његове повреде леђа, продата је за 30.000 долара. Друга таква столица коју су користили и Кенеди и наредни предсједник Линдон Џонсон, продата је за 10.000 долара.

Међу романтичнијим предметима био је глисер од пет метара, "сенчери ризортер" (Century Resorter) из 1961. Кенеди га је користио у својој кући у Хјенису, у Масачусетсу.

Наутичка историја породице Кенеди је почела с Џоновим оцем, Џозефом који је имао брод "Теновас" (Ten of us) - референца на број чланова породице Кенеди у то вријеме: десет.

Касније, када је на лутрији добио глисер, назвао га је "Рестовас" (Rest of us - Ми остали), јер је породица порасла. Тај чамац је постао лични глисер Џона Кенедија. Послије његове смрти, чамац је преузео његов брат, Едвард, а потом је добио и друге власнике.

Плава купаћи костим који је припадао Џоновој супрузи, покојној Жаклини - Џеки Кенеди, продат је за 1.800 долара, а двоје купаћих гаћа предсједника Кенедија продато је за 3.500, односно 1.800 долара.

Већина понуђених предмета је из колекција Хенрија Хиршија који је био официр Ратне морнарице у Бијелој кући током власти Кенедија, затим из збирке Мери Галагер која је била лична секретарица Жаклине Кенеди, и самог бившег оперативца ЦИА, Пауерса.

У једној од историјских епизода Хладног рата, Пауерс је заробљен у Совјетском Савезу 1960. године пошто је оборен његов шпијунски авион.

У почетку су САД покушавале да то прикрију, измишљајући причу о изгубљеном метеоролошком авиону Насе који је скренуо с курса, али ствари су постале непријатне за САД када су Совјети показали Пауерса живог.

Извор: РТС, Агенције