latinica  ћирилица
09/10/2017 |  13:31 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Коз.Дубица- Завршена друга фаза водоснабдијевања с изворишта Комленац

У општини Козарска Дубица данас је озваничен завршетак реализације друге фазе пројекта Реконструкција градског водоводног система Козарска Дубица, чија је укупна вриједност 2.244.515 КМ.

- У оквиру друге фазе извршена је реконструкцији водоводне мреже у градском подручју општине Козарска Дубица, те радова на преспајању у јединствени водоводни систем Комленац насеља Драксенић, Демировац, Градина и Међеђа - прецизирао је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Он је нагласио значај тог пројекта за становнике ове општине који се од љета 2015. године снабдијевају здравствено исправном водом са Комленца, те најавио да ће се у наредној трећој фази пројекта водом са тог изворишта снабдијевати и становници приградског насеља Хаџибаир и мјештани села кнежичког подручја.

Рељић је навео да су у другој фази пројекта изостављена приградска насеља Комленац, Шпиља и Вриоци, те да ће тај проблем уз додатно улагање од 300.000 КМ рјешавати општина Козарска Дубица са Владом Српске.

- Мораћемо проширити тај пројекат и дио финансирати сами или уз помоћ Владе Републике Српске. У том смислу очекујем подршку народног посланика Дарка Бањца, који улаже максималне напоре да излобирамо тај дио средстава који нам недостаје да би трајно у градски водоводни систем укључили насеља Комленац, Шпиља и Вриоци - објаснио је Рељић.

Он је изразио очекивање да ће до прољећа наредне године бити обезбијеђена потребна финансијска срредства за почетак реализације треће фазе пројекта Реконструкција градског водоводног система Козарска Дубица.

Помоћник министра финансија и шеф пројекта Водовод и канализација Републике Српске Радмила Михић изјавила је да иза успјешно реализоване друге фазе пројекта Реконструкција градског водоводног система Козарска Дубица стоји готово пет година напорног рада на припреми и реализацији пројектних компоненти.

- Ово је на крају најљепши дио и мени је задовољство да можемо рећи да је општина Козарска Дубица у посљедње четири године инвестирала 6,2 милиона КМ у свој водоводни систем - рекла је Михићева и додала да су од тог износа 4,2 милиона КМ су била кредитна средства,а 1,7 милиона КМ грант у оквиру ИПА средстава.

Она је нагласила да је, уз добру финансијску конструкцију, на реализацији пројекта у Козарској Дубици радио врло добар и посвећен тим.

- Знали су шта су њихови приоритети, од рјешавања изворишта и набавке опреме до реконструкције водоводне мреже у граду, које је заиста било оптерећено високим губицима, а сад нас чека и трећа и завршна фаза пројекта, а то је да се прошири обухват становништва и да одређена приградска и сеоска подручја буду прикључена на водоводни систем - рекла је Михићева.

Она је нагласила да ће након завршетка треће фазе та инвестиција бити у потпуности заокружена и цјеловита.

Директор предузећа Водовод АД Козарска Дубица Жељко Драгичевић нагласио је да сви грађани те општине, који су прикључени на градски водоводни систем, од августа 2015. године добијају здраву и исправну воду са изворишта Комленац, те подсјетио да је до краја прве фазе пројекта Козарска Дубица била један од градова који није имао своје властити извориште.

- Извориште Комленац са капацитетом од 70 литара у секунди омогућава развој функције водоснабдијевања у будућих педесетак година и довољан капацитет да се водоводна мрежа шири и на остала сеоска подручја - рекао је Драгичевић.

Представник надзорног тима ЕПТИС-а Васо Милишић изјавио је да је пројекат Реконструкција градског водоводног система Козарска Дубица најбоље припремљен и имплементиран пројекат у Републици Српској.

Извор: СРНА