latinica  ћирилица
09/10/2017 |  13:43 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

Мектић: Ослобађајућа пресуда - пораз Тужилаштва БиХ

Министар безбједности БиХ Драган Мектић оцијенио је након данашње ослобађајуће пресуде Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине над Србима у Сребреници да је "ово крај приче о Тужилаштву БиХ и њен пораз".
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot) -
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot)

Он је оцијенио да рад Тужилаштва БиХ и овакав начин вођења политике процесуирања ратних злочина нимало не доприноси атмосфери успостављања међусобног помирења и потребе да сви они, који су починили било какву врсту ратног злочина морају да одговарају.

Мектић је за овакву одлуку оптужио Тужилаштво БиХ, односно нерад, неспособност и "погану намјеру" да се оваквим начином процесуирања ратних злочина "срља у даље конфликте", јер злочини нису добро задокументовани од стране Тужилаштва БиХ.

Он тврди да Тужилаштво оваквим радом постаје проблем када је ријеч о процесуирању ратних злочина, а вршиоца дужности главног тужиоца позвао је да поднесе оставку.

"БиХ постаје земља у оквиру које не постоји правни систем, нити владавина права и немогуће је да више тако функционише", поручио је Мектић.

Он је на рачун Тужилаштва упутио критике због тога што није способно да докаже ратни злочин, тврдећи да у овом предмету нису били опредијељени ни способни да докажу кривицу.

"Убијете на стотине жртава у дан-два и свима је то познато, осим Тужилаштву које не може то да докаже", истакао је Мектић, оптужујући Тужилаштво за бахатост, нерад, глупост и незнање.

"Не смије се десити да појединци носе на себи стотине невиних жртава, а да на овакав начин избјегну правду", категоричан је Мектић.

Истакао је да има информација да се овај предмет водио на "траљав начин" и да се ништа друго није могло ни очекивати.

Он истиче да Тужилаштво није способно да докаже, оно што је доказиво просјечном човјеку у БиХ.

Мектић сматра да треба ангажовати професионалце, који неће у процесе ратних злочина уносити своје приватне интересе и болесне амбиције.

Он је упитао како је могуће да у случају Добровољачка, када је Тужилаштво одбило да подигне оптужницу, четири године неће да преиспита приговор породица жртава, да у случају Сијековац, гдје се зна ко је починио злочин над Србима, неће да се подигне оптужница, а у случају Брода се чека да умре извршилац злочина, па да онда дође до обуставе поступка.

Он је навео и примјер Александра Цвјетковића, који је изручен из Израела, потом неколико година задржан у затвору, а након што га је Суд БиХ ослободио оптужби, БиХ плаћа 250.000 КМ обештећења.

Мектић је истакао да свако мора да одговора за почињени злочин ради помирења и будућности и да "не би узимали правду у своје руке".

"Ово је прилика да се Тужилаштву каже да је ово `дан Д` и да нису способни да раде свој посао", поновио је он.

Мектић је навео да је 2015. године 60 оптужница било по ратним злочинима, 2016. године 41, а ове године 14 оптужница по ратним злочинима.

"То не може бити случајно и да из Суда поручују да немају озбиљних предмета по ратним злочинима, а из Сипе да не раде по тим предметима, јер нема таквих захтјева из Тужилаштва", сматра министар безбједности.

Он тврди да политички интереси постоје и када су у питању предмети ратних злочина, те да се Тужилаштво и у овим предметима потчињава интересима политичких партија.

Он је поручио да је "ово задњи моменат, када се мора реаговати у интересу правде и у интересу процесуирања ратних злочина".

Извор: СРНА