latinica  ћирилица
09/10/2017 |  14:31 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Почело уклањање старог моста у насељу Чесма (ВИДЕО)

У бањалучком насељу Чесма данас је почело уклањање старог моста преко ријеке Врбање, а радови у вриједности 58.000 КМ требало би да буду завршени у року од 100 дана, саопштено је из Градске управе.
У бањалучком насељу Чесма данас су почели радови на уклањању старог моста преко ријеке Врбања - Фото: СРНА
У бањалучком насељу Чесма данас су почели радови на уклањању старог моста преко ријеке ВрбањаФото: СРНА

Радове су данас посјетили градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, који је изразио наду да ће извођач радова предузеће "Козарапутеви" посао завршити у уговореном року.

Он је додао да још није познато шта ће бити са старим мостом јер ће тек касније бити урађена процјена колико је конструкција оштећена.

"Сад је већ видљиво да ће ограда моста моћи да се употријеби, а за остало тек треба да се утврди који је степен оштећења и да ли може да се користи", нагласио је он.

Сандић је најавио да би на наредној сједници Влада Републике Српске требало да разматра питање утврђивања општег интереса за рјешавање имовинских односа у Улици Петра Великог, на потезу од новоизграђеног моста према насељу Чесма.

По рјешавању имовинских односа почела би градња пута у дужини око 600 метара за шта је надлежно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

"Покушаћемо да споразумно ријешимо имовинске односе за што смо издвојили средства у буџету града. С друге стране, обезбијеђено је 600.000 КМ да се почне са проширењем пута кроз Чесму. Уколико временске прилике то дозволе, надам се да би ове године могли започели и овај пројекат", рекао је Сандић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић је истакао да је градњом новог моста преко Врбање стање много боље за становнике, а да би изградња новог пута у Чесми препородила ово насеље.

"Након десетак и више година приче о томе, напокон је дошло до помака и изградња пута би требало да крене. У Чесми, која има око 6.000 становника, са главном саобраћајницом која је широка једва неколико метара имамо много проблема, а њеном изградњом Чесма би се препордила", рекао је Маличевић.

Новизграђени мост у насељу Чесма пуштен је у саобраћај крајем прошле године.

Мост је петнаестак метара низводно од постојећег, који је претрпио знатну штету у поплавама у мају 2014. године. Широк је десет метара и састоји се од коловоза ширине 6,6 метара и обостраних тротоара ширине два метра и укупне дужина 75 метара.

Пројекат у вриједности 1,74 милиона КМ финансирали су Градска управа и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Извор: Срна