latinica  ћирилица
09/10/2017 |  14:58 | Аутор: РТРС

Трново: Измјена статута усвојена без одборника СНСД-а и ДНС-а

Скупштина општине /СО/ Трново усвојила је на данашњој сједници одлуку о измјени Статута општине, након што су одборници СНСД-а и ДНС-а напустили сједницу.
Скупштина Трново - Фото: РТРС
Скупштина ТрновоФото: РТРС

Одборници СНСД-а и ДНС-а напустили су сједницу након што је одбијен приједлог шефа Клуба одборника СНСД-а Вељка Влашког да сједница буде одгођена док новоизабрани начелник општине Драгомир Гаговић не преуземе дужност.

Влашки је изјавио новинарима да је разлог напуштања сједнице неслагање са покушајима скупштинске већине да измјеном једног члана у Статуту општине, вршилац дужности замјеника начелника општине Трново Ненад Мишовић остане на тој функцији наредне три године, односно до истека мандата.

"Мислим да човјек /Ненад Мишовић/ нема кредибилитет да са предсједником скупштине /Бехијом Мулаосмановић/ сазове данашњу сједницу. Када смо поставили питање да нам образложе Статут и тачке, људи нису имали одговор, јер га ни они не знају", појаснио је Влашки.

Влашки је додао да су они прије данашње сједнице тражили и мишљење Министарства управе и локалне самопуправе Републике Српске о приједлогу измјене Статута општине, од кога су добили одговор да то није у складу са законом, јер замјеника начелника може предложити само начелник општине, а не скупштина.

Према његовим ријечима, Гаговић ће, чим у четвртак или петак преузме дужност начелника општине одмах уложити вето или жалбе на одлуке које је донијела скупштина.

Он додаје да су одборници СНСД-а и ДНС-а само жељели да се сједница скупштине одгоди за седам дана, до ступања на дужност новог начелника, који је законски једини овлаштен да предложи те тачке.

Одборник СНСД-а Мирослав Бјелица рекао је да је скупштинска већина данас на општинском сајту објавила Статут општине, а да нису објавили које су то измјене Статута о којима се данас расправљало.

Вршилац дужности замјеника начелника општине Трново Ненад Мишовић изјавио је по окончању сједнице да "Савез за Трново" има стабилну скупштинско већину, те да ће и у будуће наставити да доносе одлуке које су у интересу становника ове општине.

Мишовић сматра да је данашња сједница легална и да он као предлагач није искористио никакв правни вакуум, пошто Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ још није додијелила сертификат новоизабраном начелнику.

"Чим господин Гаговић добије сертификат ЦИК-а, скупштина ће у складу са одредбама Закона о локалној самоуправи, именовати комисију за примопредају дужности у року како то закон налаже", додао је Мишовић.

Према његовим ријечима, када је недавно умро начелник општине Ненад Вујичић, општина седам-осам дана није имала извршну власт, пошто начелник није именовао свог замјеника, а закон није предвидио шта да се уради уколико се тако нешто деси.

"Ми смо тада у члан 52 убацили један став да се предвиди могућност да, уколико начелник општине не предложи свог замјеника, то може предложити једна трећина одборника. Нас је Министарство управе и локалне самоуправе у августу обавјестило да тај члан није у складу са законом, те да га морамо уклонити. Ми смо управо на данашњој сједници тај члан уклонили из статута", нагласио је Мишовић.

На питање новинара да прокоментарише зашто се са том одлуком толико чекало, Мишовић је рекао да је у августу била љетна пауза и да скупштина није засједала, а почео је био и изборни процес за начелника.

Мишовић је рекао да му није познато зашто на интернет страници општине није објављен измијењени Статут, констатујући да је, вјероватно, заказала нека служба.

Шеф Клуба одборника СДС-а Немања Лучић рекао је да је Статут општине објављен у Службеним новинама града Источно Сарајево, те да су га сви одборници лако могли преузети.

Лучић је додао да ће скупштина наставити да усваја све одлуке које су у интересу становника општине Трново.

На данашњој сједници, Мишовић је предложио и да се на дневни ред уврсте и допуна Приједлога одлуке о повећању оснивачког капитала Комуналног предузећа "Трново" са 10.000 КМ на 40.000 КМ, приједлог о измјени одлуке о оснивању овог предузећа, те приједлог одлуке о измјени Статута, које је касније скупштина и усвојила.

Извор: СРНА