latinica  ћирилица
09/10/2017 |  15:17 | Аутор: РТРС

Позитиван прелиминарни извјештај Дирекције за храну ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра позитивним прелиминарни извјештај Дирекције за храну, здравље, анализе и ревизије ЕУ након инспекцијске посјете с циљем процјене система контрола у перадарству ради одобравања извоза меса и производа од меса перади из БиХ у ЕУ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Ово је одличан извјештај и честитам свим учесницима у овом процесу, који су уложили много напора и средстава да би били задовољени стандарди ЕУ", рекао је Шаровић на конференцији за новинаре у Сарајеву, нагласивши да се званичан и позитиван извјештај Дирекције очекује за три седмице, а можда и прије.

Шаровић је саопштио детаље прелиминарног извјештаја у којем се наводи да систем званичних контрола у принципу може да обезбиједи адекватне гаранције да ће месо и производи меса од перади бити произведени у складу са релевантним захтјевима ЕУ, под условом да сви недостаци прегледа буду отклоњени.

У извјештају је наведено да постоји свеобухватан и документован систем званичних контрола у производњи меса и производа од меса перади, који укључује редовне контроле у објектима, а систем службених контрола подржан је од мреже и акредитован од службених лабораторија, које су у стању да обезбиједе поуздане резултате тестирања.

"Генерално, тим је примијетио значајна побољшања у систему званичних контрола, укључујући и акредитацију лабораторија и услове у објектима у односу на претходну контролу", навео је Шаровић.

Према његовим ријечима, у прелиминарном извјештају се додаје и да централни надлежни орган, односно Канцеларија за ветеринарство БиХ има успостављене адекватне процедуре, како би добијене препоруке из претходне контроле биле адекватно примијењене.

Шаровић је саопштио да је мониторинг обављен над надлежним институцијама БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, лабораторијама у Бањалуци и Сарајеву и четири извозна објекта - по двије кланице и двије компаније за прераду.

Он је истакао да су од 15 пријављених компанија изабране четири.

"БиХ је годинама неуспјешно покушавала да добије дозволу за извоз меса и производа од меса перади. Овај посао смо урадили одлично и надамо се најбољем. Уколико успијемо у овом подухвату, биће то велико признање. Ово је развојна индустрија у БиХ и могућности за развој и извоз су неслућене", сматра Шаровић.

Наглашавајући да БиХ у перадарској индустрији извози више него што увози, Шаровић је навео да се тренутно извози око 10.000 тона, а производња гарантује извоз најмање 15.000 тона.

"Главно тржиште за месо и производе од меса перади је Хрватска", истакао је Шаровић, додајући да не вјерује у евентуалне блокаде Загреба, као у случају извоза млијека.

Он је најавио да ће када буде завршена прича о пилећем месу, сљедећи циљ бити да буде завршен посао у вези са извозом свих врста меса и хране животињског поријекла у Русију.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љуборми Калаба рекао је да су Инспектори Директората задовољни свим што је урађено од 2012. године, а да су посебно похвалили лабораторије.

"Од 12 препорука из 2012. године двије су се односиле на конзумна јаја. Од преосталих 10 ријешили смо осам. Остале су двије препоруке око процедура у објектима, које врло брзо можемо да отклонимо. Установљени су одређени недостаци у производњи и то ће бити рјешавано у ходу", тврди Калаба.

Инспекцијски тим Директората боравио је у БиХ од 26. септембра до 6. октобра.

Извор: Срна