latinica  ћирилица
09/10/2017 |  15:36 | Аутор: РТРС

СИПА тражила од Парламента БиХ транскрипте са сједница Комисије за утврђивање стања у ИГА-и

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) тражила је од руководства Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ доставу транскрипта са сједница Истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у Извозно-кредитној агенцији БиХ.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Ријеч је о захтјеву који је органу законодавне власти упућен у уторак (3. октобра), а о којем ће се чланови Колегија Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто, Младен Босић и Шефик Џаферовић очитовати на 56. сједници Колегија Представничког дома ПСБиХ која је заказана за 24. октобар.

Представнички дом ПСБиХ 5. јула 2017. године донио је закључак о формирању Истражне комисије за утврђивање утрошка средстава Извозно-кредитне агенције (ИГА) БиХ. Чланови Истражне комисије су Шемсудин Мехмедовић, Предраг Кожул, Ненад Лалић, Заим Бацковић, Дамир Бећировић и Салко Соколовић.

ИГА је основана у октобру 1996. године као државна агенција с циљем имплементације пројекта Свјетске банке за хитно покретање индустрије, уз издавање гаранција од политичког и ратног ризика страним инвеститорима и трговцима.

Низом лоших и сумњивих одлука агенција је доведена до ивице пропадања на којој се налази још од 2013. године. Главни разлог за то је гаранција вриједна 80 милиона еура коју је издала Фабрици цијеви "Унис" из Дервенте. Када је ова фирма запала у кризу престала је плаћати обавезе, након чега су кредитори новац затражили од ИГА-е.

Остаје нејасно како је агенција с оснивачким капиталом од 50 милиона КМ уоште могла и смјела издати гаранције од 80 милиона еура. Посебно је спорна и чињеница да је ИГА од оснивања издала 620 милиона КМ гаранција разним фирмама.

Извор: Кликс