latinica  ћирилица
09/10/2017 |  18:12 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

БиХ би ускоро могла извозити месо перади у ЕУ (ВИДЕО)

БиХ би ускоро могла да добије дозволу за извоз меса и производа од меса перади у Европску унију.
Прерада пилића - Фото: РТРС
Прерада пилићаФото: РТРС

Прелиминарним извјештајем инспекцијског тима Директората за храну, који је боравио у БиХ 10 дана, надлежни су задовољни, а из Заједнице живинара Српске истичу да би зелено свјетло било од вишеструког значаја.

Званичан извјештај очекује се за 20 дана.

Европска унија коначно би могла да дигне рампу за месо и производе од меса перади из БиХ.

Након неуспјеха 2012. сви су засукали рукаве, а резултат је позитиван прелиминарни извјештај европске инспекције о систему званичних контрола у овом сектору.

Извршен је мониторинг над надлежним бх. и ентитетским институцијама, лабораторијама у Бањалуци и Сарајеву, као и у четири извозна објекта – двије клаонице и двије компаније за прераду.

Коначан извјештај се очекује за три седмице, а када би први производи могли и кренути ка Европској унији надлежни нису жељели да прогнозирају.

- Кад БиХ буде одобрен извоз меса перади и производа од меса перади у ЕУ онда ће Канцеларија за ветеринарство доносити коначна рјешења и стављати на листу компаније које испуњавају услове. Значи нико није сигуран и сви су сигурни ако испуњавају услове, каже Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Зелено свјетло за извоз у Европску унију за живинарство у Српској и БиХ имало би вишеструки значај, истичу у Заједници живинара Републике Српске.

Прије свега ту су одређени економски ефекти кроз веће цијене појединих категорија меса, али и растерећење домаћег тржишта.

- Други ефекат би сигурно био што би унаприједили конкурентност и кроз побољшање квалитета наших производа примјеном европских стандарда и за домаћег купца и за страног купца, а исто тако и унапређењем конкурентности кроз подизање продуктивности рада, смањење трошкова, наводи Небојша Ракић, директор Заједнице живинара Републике Српске.

Након завршетка приче о пилећем месу, надлежени као сљедећи циљ истичу извоз свих врста меса и хране животињског поријекла у Русију.