latinica  ћирилица
09/10/2017 |  18:20 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

У Србији ухапшено 13 царинских службеника, оштетили буџет за преко два милиона евра

Полиција је, у сарадњи са Управом царина, ухапсила 13 царинских службеника и још једну особу због сумње да су оштетили буџет Србије за више од 2.240.000 евра.
Србија - полицијска акција - Фото: РТРС
Србија - полицијска акцијаФото: РТРС

Они су, према налогу Трећег основног јавног тужилаштва, ухапшени због сумње да су на основу фалсификоване документације ослободили од плаћања царинских дажбина и ПДВ за акцизну робу једно привредно друштво и на тај начин оштетили буџет.

Цариници су ухапшени у Београду у наставку акције усмјерене на борбу против сиве економије и илегалног промета дувана, дуванских производа, акцизне и друге робе, због сумње да су починили кривична дела несавјестан рад у служби и пореска утаја, саопштено је из МУП-а Србије.

Постоје основи сумње да су осумњичени царински службеници од јула 2015. до марта 2016. године несавјесним поступањем примили у рад некомплетну, неправилно попуњену и фалсификовану документацију којом је Привредно друштво "ЦД риал дипломатик" /ЦД Реал Дипломатиqуе/ приказало раздужење 156.108 боксова цигарета, 687 боца разноврсног алкохолног пића и 8.455 комада разних парфема.

Сумња се да је у документацији лажно представљено да су ти акцизни производи били намијењени неким страним амбасадама у Београду и једној међународној организацији.

Полиција интензивно трага за још једном особом.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Извор: Срна