latinica  ћирилица
09/10/2017 |  18:55 | Аутор: РТРС

Незапосленост - главни проблем Западног Балкана

Незапосленост остаје главна брига грађана Западног Балкана, иако више већих економија у региону показује знакове опоравка, изјавио је у Бриселу генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Горан Свилановић на представљању РЦЦ-овог Балканског барометра за 2017. годину - истраживање мишљења грађана и привредника о ситуацији у региону.
Савјет за регионалну сарадњу - Балкански барометар (Фото:  RCC/Selma Ahatovic-Lihic) -
Савјет за регионалну сарадњу - Балкански барометар (Фото: RCC/Selma Ahatovic-Lihic)

Свилановић је истакао да је забрињавајуће да је, према резултатима Баромета, све већа стрепња због корупције.

"У Барометру од 2015. године 15 одсто испитаника оцијенило је корупцију као један од главних проблема региона, док је већ годину дана касније тај став имало њих 27 одсто. Ове године 32 одсто испитаника навело је корупцију као највећи проблем", нагласио је Свилановић.

Он каже да је повећање економског раста у привредама у региону донијело оптимистичнији поглед на будућност, који сада власти треба да прате одлучним активностима, саопштено је из РЦЦ-а.

"Иако није новост да је пред регионом много посла, надамо се да ће налази Балканског барометра помоћи у утврђивању подстицајних програма за даљи раст у региону, нарочито имајући у виду спровођење вишегодишњег плана активности Регионалног економског простора којег је припремио РЦЦ, а одобрили лидери из региона овог љета у Трсту", додао је Свилановић.

Упркос исказаној подршци европској интеграцији, скептицизам у погледу краткорочних и средњорочних изгледа региона за придруживање је и даље широко распрострањен, са 23 одсто испитаника који су рекли да вјерују да до чланства у ЕУ никада неће доћи, показује Барометар.

Замјеник генералног директора за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Маћеј Поповски истакао је спремност ЕУ да настави да подржава процес проширења, што предсједник Жан-Клод Јункер недвосмислено поручује региону.

"Увијек је добро провјерити ситуацију на терену и чути мишљења грађана и пословне заједнице у региону. Свједоци смо да су позитивна дешавања отворила простор за оптимизам. Самит у Трсту био је још један стимуланс том окружењу јер је омогућио да представници ЕУ и региона раде заједно, а резултирало је договорима о регионалом економском простору и транспорту, на примјер", рекао је Поповски.

Истраживач Института за међународне економске студије у Бечу Владимир Глигоров навео је да се привредници у региону и даље боре са оним што виде као сложено опорезивање и неповољан пословни амбијент уз непредвидив правни систем.

Глигоров каже да 62 одсто пословних људи у региону виде покретање властитог посла у мјесту у којем живе као веома тешко или тешко.

Представљање Балканског барометра 2017 организовао је РЦЦ у сарадњи са Центром за европске политике, независном експертском организацијом.

Балкански барометар је годишње истраживање мишљења које је наручио РЦЦ, а спровела ГФК у оквиру којег се прикупљају и анализирају информације грађана и привредника из региона о различитим темама као што су запосленост, трговина, инвестиције, корупција, и друго.

Трећим издањем било је обухваћено 8.000 грађана и 1.600 предузећа.

Извор: Срна