latinica  ћирилица
09/10/2017 |  19:04 | Аутор: РТРС

Породице жртава: Пресудом наши најмилији поново убијени

Радмила Милошевић Николић, којој су у протеклом рату муслимански ратници на подручју Сребренице звјерски убили мужа, брата и стрица, изјавила је да су данашњу ослобађајућу пресуду Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу породице српских жртава доживјеле као да су њихови најмилији поново убијени.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

"То је пљување по нашим жртвама, по истини. То је срамота! Тешко ми је...Огорчени смо да за ових 25 година нема судске правде", рекла је Николићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она каже да је Орић крвник и злочинац који ће, нажалост, сутра у Кравици, Братунцу и Сребреници шетати слободно.

Цвија Млађеновић Кандић, којој су у Сребреници 1992. године убијени муж, два брата, мајка и више чланова породице, рекла је да су сродници жртава огорчени због данашње пресуде Орићу и да је сматрају жалосном.

Она каже да су муслимански ратници под Орићевом командом једном њеном брату одсјекли главу и однијели је у Сребреницу да њом играју фудбал.

Анђа Ђокановић, чији је муж убијен на Божић 1993. године и његове посмртне остатке још није пронашла, каже да су муслиманске снаге из Сребренице затрле цијело село у којем је живјела њена породица.

"Доћи ће сутра /Насер/ да убије мене, моју дјецу и унучад. Живим у страху и даље. То је једна неправда Суда БиХ, а ваљда ће га стићи правда и казна од Бога", рекла је Ђокановићева.

Драгица Лазаревић, којој су муслимански борци под Орићевом командом убили мужа и два брата, каже да је данашња ослобађаја пресуда Орићу страшна за породице Срба над којима су почињени страшни злочини.

"Орић је био оптужен само за убиство судије Слободана Илића којем је ископао очи. Не зна се шта је радио мојој браћи и још шесторици Срба које је мучио у затвору", рекла је Лазаревићева.

Она је поручила да су горе злочине од Орића починили они који су га ослободили.

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на сребреничком подручју 1992. године.

Орићу и Мухићу суђено је према оптужници да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Извор: Срна