latinica  ћирилица
10/10/2017 |  07:56 | Аутор: РТРС

Од данас обиљежавање 125 година од рођења Иве Андрића

Поводом 125 година од рођења нобеловца Иве Андрића, Српска академија наука и уметности /САНУ/ уприличиће неколико активности којима ће обиљежити овај јубилеј, које ће почети од данас, када ће бити обиљежен дан Андрићевог рођења.
Иво Андрић - Фото: РТРС
Иво АндрићФото: РТРС

Данас ће бити уручена Андрићева награда за књигу приповједака Јелени Ленголд за збирку приповједака "Рашчарани свет", те да ће истовремено бити приказан годишњак "Свеске", који излази 42 године и сваки је посвећен Андрићу у цијелости.

У петак, 13. октобра, биће уприличена свечана академија посвећена Иви Андрићу, а тај датум изабран је јер је тог дана 1974. године, у Народном позоришту у Београду, био чувени матине на којем је Андрић посљедњи пут јавно читао своје текстове.

У оквиру рубрике "Академици о Андрићу" на академији ће говорити Матија Бећковић, Милосав Тешић, Душан Ковачевић, Горан Петровић и Миро Вуксановић.

На свечаној академији биће приказани и снимци на којима Андрић чита своје одломке, након чега ће бити уприличен други дио академије "Андрић о академицима", у оквиру којег ће се прочитати одломци Андрића о 11 академика, међу којима су Вук Караџић, Петар Петровић Његош, Јован Дучић, Јован Јовановић Змај, Јован Бјелић.

Овом академијом организатори желе да покажу што широј јавности да је Андрић био опредијељен да пише на српском језику и да припада не само САНУ, већ и српској култури.

Обиљежавање овог јубилеја увеличаће велики научни дводневни скуп у САНУ под насловом "Дело Иве Андрића", док је за децембар планирано објављивање и свечани приказ Првог кола у пет књига приповједака "Критичког издања дела Иве Андрића".

Извор: СРНА