latinica  ћирилица
10/10/2017 |  08:18 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Засједа парламент Каталоније, да ли ће бити проглашена независност?

Још је неизвесно да ли ће на сједници каталонски парламент прогласити независност послије референдума, како је то најавио каталонски лидер Карлес Пуђдемонт.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

Данас би требало да буде одржана сједница каталонског парламента на којој би, према најавама, могла да буде проглашена независност Каталоније.

Полиција обезбјеђује јавне објекте и затворени парк око регионалног каталонског парламента у Барселони, гдје би требало да буду одржани дебата и гласање о декларацији о независности.

Шпански премијер Маријано Рахој поручио је да је Влада спремна да у Каталонији уведе и директну управу из Мадрида, док је каталонски предсједник Карлес Пуџдемон поручио да ће Каталонија примијенити закон о референдуму, који позива на проглашење независности.

Медији тврде да каталонски политички врх помало оклијева да прогласи независност и да су међу њима наступиле подјеле изазване опречним ставовима.

За такву ситуацију нису одговорни само масовни протести за очување заједничке државе који су посљедњих дана одржани у Барселони и Мадриду. Осим великог притиска униониста на улицама и снажних пријетњи администрације ЕУ из Брисела, данашњи каталонски лидери на својим плећима носе терет чињенице да је Каталонија до сада четири пута проглашавала независност и да није успјела да је очува.

У својој дугој историји није успјела да задржи државност ни по цијену проливене крви.