latinica  ћирилица
10/10/2017 |  08:49 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Хеликоптерски сервис ускоро добија нови хеликоптер

У Републику Српску ускоро ће да слети нови хеликоптер, који ће и те како значити у спасавању угрожених живота и имовине, јер је Хеликоптерски сервис Српске потписао уговор с италијанском компанијом "Леонардо С.п.А." о куповини ове летјелице.
Потписивање уговора - Фото: nezavisne novine
Потписивање уговораФото: nezavisne novine

У питању је хеликоптер модела АW119Кh чија је вриједност 9.336.600 КМ.

"Хеликоптер је нов, вишенамјенски и служи за потребе Хеликоптерског сервиса Републике Српске, искључиво у цивилне сврхе. Хеликоптер ће, осим за превоз путника, бити кориштен и за медицинску евакуацију, гашење пожара и транспорт ватрогасаца у зоне пожаришта, евакуацију становништва у свим ванредним ситуацијама и транспорт терета приликом елементарних непогода, транспорт и искрцавање специјалног полицијског особља на теже доступна подручја и друге намјене по потреби", казао је за "Независне" Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Српске.

Уговор је с италијанском компанијом потписан недавно, а рок испоруке је осам мјесеци. Овај модел хеликоптера користи се  широм свијета, па је тако омиљен међу америчким граничним службама и за полицисјке потјере из ваздуха.

Пилоти и ваздухопловно техничко особље Хеликоптерског сервиса ће у међувремену морати проћи кроз обуку. Она ће бити одржана у тренажном центру компаније од које је купљен хеликоптер. Обука ће трајати пет седмица за механичаре и двије седмице за пилоте.

Извор: Независне новине