latinica  ћирилица
10/10/2017 |  09:05 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска успјешна упркос блокади из Сарајева

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да ће Српска успјешно завршити ову годину, упркос томе што је изостао силан новац који су у Сарајеву блокирали СДС, ПДП и НДП.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је додала да ће Република Српска од идуће године обезбиједити повећање пензија за још два одсто, као и накнаде за незапослене породиље од 405 КМ, колико ће износити и најнижа плата у Српској.

Цвијановићева је поручила да сарајевске блокаде неће сломити Републику Српску, те напоменула да је упркос тим опструкцијама Српска прошлу годину завршила са 3,5 одсто раста БДП-а, иако је најоптимистичнија пројекција била 2,9 одсто.

"Расте број запослених, смањује се број незапослених, а имали смо и рекордну покривеност увоза извозом у шест мјесеци ове године 70 одсто", рекла је Цвијановићева за "Еуро Блиц".

Она је рекла да је опредјељење Владе Републике Српске да се повећање пензија одвија у континуитету да се не би угрозио буџет и нека основна давања.

"У протеклих неколико година пензије смо повећавали за неких 11,5 одсто, у неколико корака. Сада имамо повећање од три одсто, те у другом кварталу идуће године идемо са додатних два одсто", навела је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске је истакла да је битна ствар да су пензије заштићене у смислу редовности, јер су од почетка 2016. године прешле на трезор, пензионери су добили буџетску позицију број један, први су у реду исплате и нема више чекања и размишљања ког датума почиње исплата пензија.

Говорећи о могућности аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, Цвијановићева је рекла да је ММФ јасно рекао да више нема рокова, што значи да су добијени задаци и да треба показати способност да се они изврше.

"Новост је да је рок, када говоримо о закону о акцизама, помјерен за крај октобра, а онда би, према информацијама које имам, почетком новембра европски комесар и други људи из ЕУ могли да одлуче да та средства буду усмјерена у друге државе. Улог је велики, а људи на нивоу БиХ се понашају неозбиљно", закључила је Цвијановићева.

Извор: СРНА