latinica  ћирилица
10/10/2017 |  09:21 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Петронијевић: Орић одговоран бар за још десет догађаја током рата

Бранилац Срба пред Хашким трибуналом Горан Петронијевић оцијенио је да постоји још најмање 10 догађаја за које је одговоран ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић, а о којима није расправљано пред било којим судом, што правосудним органима отвара могућност да и даље гоне Орића.
Горан Петронијевић (Фото:спутњик) -
Горан Петронијевић (Фото:спутњик)

Коментаришући ослобађајућу пресуду Суда БиХ Орићу, Петронијевић је рекао да се од око 3.000 српских жртава у Сребреници и околини, бар око 2.000 може ставити "на терет" Орићу и да има толико догађаја у које је био директно умијешан.

"Имали смо заштићеног сведока који је био нижерангирани командант у његовим јединицама. Он је сведочио да је у три наврата, када су чињени велики напади на више села и Орић пре напада постројавао војску, говорио им да иду ту и ту. Каже, `српско уво, ни крме у кочини, ни дете у колевци`. То изговара Насер Орић", каже Петронијевић.

Он је оцијенио за "Спутњик" да се Орићева биографија сада "пере" и додао да не би било чудо да се у будућности појави као министар или премијер, попут Рамуша Харадинаја.

"Када хоћете да некоме оперете биографију, тужите га за оно што је најтеже да докажете да бисте водили поступак, свесни тога да не можете то да докажете. Истовремено га не тужите за оно за шта сигурно може да буде осуђен", рекао је Петронијевић.

Он је додао да је то стратегија према којој се понашао и Хашки трибунал, примјењујући двоструке стандарде према муслиманима, Албанцима, дјелимично према Хрватима.

Петронијевић је рекао да фарса од суђења Насеру Орићу и ослобађајућа пресуда нису изненађење за њега, прије свега због начина на који су сви претходни поступци против Орића вођени.

Он подсјећа да је Орић ухапшен у Швајцарској по потјерници Србије, а потом се Тужилаштво БиХ на волшебан начин сјетило да седам година у фиоци има предмет који се против Орића водио у Бијељини и који је изузет од правосуђа Републике Српске.

Петронијевић наводи да Србија, иако је расписала потјерницу за Орићем, није ништа учинила да га ухапси, чак и када је долазио у Србију у лов или у Београд на, како каже, љубавне састанке.

Генерал Војске Републике Српске Винко Пандуревић рекао је да на подручју општина Сребреница, Власеница и Братунац има 146 српских села у којима су снаге под командом Насера Орића чиниле ратне злочине, у којима су превасходно страдали цивили.

"Хашки трибунал опрао је Орићеву биографију, а суд у Сарајеву, као продужена рука Хашког трибунала, није имао снаге и храбрости да било шта промијени", каже Пандуревић.

Он оцјењује да је оптужница, која је против Орића подигнута у Хагу, вјешто срочена, јер је речено да је он оптужен за кршење обичаја и закона ратовања, што значи да је оптужен за прекомјерну употребу силе и напад на насељена мјеста која нису оправдана војном сврхом.

Пандуревић истиче да Орић није оптужен за ратне злочине против човјечности и да је та оптужба остављена само за Србе, јер то су злочини уперени против цивила, и то се лакше доказује.

"Међутим, тужилаштво Хашког трибунала одустало је од великог броја свједока, кључних у Орићевом предмету. А суд у БиХ испао је смијешан, можда и наиван, да га оптужи за убиство тројице заробљеника", каже Пандуревић.

Он подсјећа на наредбу такозване Армије БиХ из септембра 1992. године у којој се наређују континуирана борбена дејства с циљем потпуног уништења српских насеља на подручју Дрињаче, Лијешња, Кравице, Рашеве и других српских насеља у општинама Зворник, Братунац и Сребреница.

"Ако то није покушај геноцида, шта је?", упитао је Пандуревић.

Суд БиХ ослободио је јуче првостепено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на сребреничком подручју 1992. године.

Извор: СРНА