latinica  ћирилица
10/10/2017 |  10:27 | Аутор: РТРС

Хор "Бањалучанке" на такмичењу у Каламати

Након вишемјесечних интензивних припрема, Женски камерни хор "Бањалучанке" учествоваће од 11. до 16. октобра на интернационалном хорском такмичењу у грчком граду Каламата.
"Бањалучанке" у Сочију освојиле злато (архив) - Фото: СРНА
"Бањалучанке" у Сочију освојиле злато (архив)Фото: СРНА

Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића, "Бањалучанке" ће наступити као једини представник Републике Српске и БиХ на овом значајном, лиценцираном међународном такмичењу које ће окупити више од 50 хорова из свијета, саопштено је из овог хора.

"Имајући у виду број земаља учесница и квалитет пријављених ансамбала, изузетна је част и привилегија бити представник свог града и Републике на оваквом такмичењу. Даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора", рекао је Матовић прије одласка у Каламату.

Он је нагласио да хор на такмичење одлази потпуно растерећено јер је средином године дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу, тако да је основни циљ учешћа на такмичењу у Каламати тестирање тренутних извођачких могућности и припрема за Свјетску хорску олимпијаду која ће бити одржана почетком јула наредне године у Јужноафричкој Републици.

Такмичење у Каламати биће одржано у организацији Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур музика мунди".

Женски камерни хор "Бањалучанке" основан је 1977. године на иницијативу бањалучког музичког педагога Анте Шашића и један је од најстаријих женских хорова на подручју Републике Српске и БиХ.

Са традицијом дугом скоро четири деценије, више од хиљаду одржаних концерата и наступа у земљи и иностранству, хор је постао препознатљив на културној сцени у региону.

Извор: Срна