latinica  ћирилица
10/10/2017 |  11:09 ⇒ 11:40 | Аутор: РТРС

Влада плаћа одштету за Фукушиму

Суд у Јапану наредио је данас Влади и оператору нуклеарне електране Фукушима да плате 500 милиона јена /4,5 милиона долара/ хиљадама бивших становника који траже надокнаду за изгубљену имовину у нуклеарној катастрофи из 2011. године.
Застава Јапана (фото:© Flickr/ inu-photo) -
Застава Јапана (фото:© Flickr/ inu-photo)


Окружни суд у Фукушими саопштио је да Влада није наредила Токијској електродистрибуцији /Тепко/ да унаприједи мјере безбједности иако је још 2002. године знала да постоји ризик од великог цунамија у том региону.

Суд је уважио аргумент подносилаца тужбе да је катастрофа могла да се спријечи да су министри за индустрију наредили Тепку да измјести дизелске генераторе струје у виша подручја из подрума и да су заштитили реакторе од воде.



У извјештају из 2002. године наводи се да у подручју атомске централе може да се догоди цунами висине 15,7 метара, пренио је АП.

Упозорење на цунами поновљено је у извјештају из 2008. године, али је Тепко то још једном игнорисао.

Цунами који је захватио нуклеарну електрану у марту 2011. године довео је до искључења генератора електричне енергије и пада система за хлађење реактора.

Тада се догодила велика хаварија, у којој су се реактори истопили, а радијација проширила у тло, море и ваздух.

Око 12.000 људи широм Јапана поднијело је око 30 тужби против државе и Тепка, а највећу појединачну групу чини 3.800 људи. Они су поднијели заједничку тужбу 2015. године .

Извор: Срна