latinica  ћирилица
10/10/2017 |  11:47 | Аутор: РТРС

Награда Књижевни пламен за Орхана Памука

Турски нобеловац Орхан Памук добитник је награде Књижевни пламен за 2017. годину, одлучио је жири којим је предсједавао Марио Варгас Љоса.
Орхан Памук - Фото: СРНА
Орхан ПамукФото: СРНА

Жири за додјелу интернационалне награде Књижевни пламен Марија Варгаса Љосе, у коме су поред перуанског нобеловца и професори Соња Томовић Шундић, Синиша Јелушић и Александар Јерков и директор издавачке куће Нова књига Предраг Уљаревић разматрао је велики број приједлога међу којима су имена најважнијих савремених свјетских писаца.

Кандидате су предлагали чланови жирија и читаоци Нове књиге, а на данашњој сједници једногласно је одлучено да послије Љосе (2015) и Клаудиа Магриса (2016), признање Књижевни пламен понесе Памук.

Памук је награђен за "свој богат књижевни опус и слободарско књижевно дјеловање оличено у борби да се књижевне вриједности, које су основа хуманитичког погледа на свијет, високо поставе у савременим друштвима, те тиме постану средство за одбрану пред неправдама и теретима историјских насљеђа".

Жири је при томе тражио дјела и ауторе који нас спајају, као што Памук у видокруг Европе доноси још један књижевни континент, а повезује чак три Азију, Европу и Америку.

"У држави која спаја Азију и Европу је рођен и стекао књижевну славу, а у Америци чувени нобеловац данас живи и ради. Његово дјело нам представља свијет који донекле знамо и у којем видимо трагове историје која нам је позната, а много тога што је од наших историја скривено пресудно је за ово велико књижевно обликовање", наведено је у образложењу. "Памукова имагинација између прошлости и савремености гради моћне књижевне споне", оцијенио је жири.

Извор: Танјуг