latinica  ћирилица
10/10/2017 |  11:52 | Аутор: РТРС

ПУ Требиње доставила Тужилаштву БиХ извјештај о ратном злочину

Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је данас Тужилаштву БиХ извјештај против мушкарца чији су иницијали С.Ћ. из Коњица због сумње да је 1992. године протиправно лишио слободе мушкарца српске националности и на свиреп начин га убио.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Према незваничним сазнањима, Сенадин Ћибо се сумњичи да је 1. јула 1992. године, заједно са Миралемом Мацићем, у вечерњим часовима слободе лишио Бранка Ђогића /1955./ из села Ситник у општини Коњиц, а затим га на макадамском путу у селу заклао.

Мацић је у међувремену умро.

"Пријављени се сумњичи да је као припадник муслиманске војске кршио правила међународног хуманитарног права, првенствено одредбе Женевских конвенција за вријеме оружаног сукоба у БиХ на подручју села Живинице, општина Коњиц, 1992. године", наводи се у саопштењу ПУ Требиње.

У саопштењу се истиче да се ово лице сумњичи да је починио кривично дјело ратни злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.

На почетку избијања оружаних сукоба на подручју општине Коњиц, већина села и засеока на десној обали Неретве гдје су живјели Срби су попаљена, а припадници такозване Армије БиХ су протиправно слободе лишили око 2.000 становника, одвели их у логоре Челебићи и Мусала, гдје је смртно страдало 178 лица, и то сви цивили.

Становници села су свакодневно били изложени свим врстама малтретирања – пљачкању, паљењу кућа, силовањима и убиствима.

ПУ Требиње је до сада Тужилаштву БиХ доставила укупно 52 извјештаја за почињени ратни злочин над Србима на подручју општине Коњиц.

За девет мјесеци ове године ПУ Требиње је Тужилаштву БиХ доставила девет извјештаја за почињених 18 кривичних дјела против 13 лица на подручју Мостара, Коњица и Ливна.

Извор: СРНА