latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:32 | Аутор: РТРС

Вигемарк и Штефанек: Забранити смртну казну

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ Драхослав Штефанек изразили су недвосмислено противљење употреби смртне казне у свим случајевима и околностима.
Вигемарк - Фото: РТРС
ВигемаркФото: РТРС

Вигемарк и Штефанек су поводом Европског и Свјетског дана борбе против смртне казне истакли да би требало да се БиХ, као пуноправна чланица Савјета Европе и потенцијална земља кандидат за чланство у ЕУ, у потпуности повинује забрани смртне казне као кључној европској вриједности у пољу људских права, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У том погледу подсјетили су на обавезу власти у Републици Српској да званично укине члан 11 Устава Републике Српске, чиме би се обезбиједила потпуна забрана извршења смртне казне, као симбол снажне преданости власти заједничким европским вриједностима.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини и генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд јуче су у заједничкој изјави поздравили глобални тренд укидања смртне казне.

Такође су се обавезали да ће наставити да користе сва средства на располагању како би се борили против мучења и других тешких кршења људских права у вези са примјеном и извршењем смртне казне.

УН су још 1966. године препоручиле укидање смртне казне, а године које су услиједиле обиљежене су јачањем међународног покрета који се бори против оваквог кажњавања људи, па се све више земаља одлучује на укидање ове казне.

У земљама ЕУ 10. октобар се обиљежава као Европски дан борбе против смртне казне. Брисел се противи смртној казни и њено укидање се у земљама чланицама Уније сматра саставним дијелом поштовања људских права и заштите достојанства човјека.

Извор: СРНА