latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:02 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Све бољи односи Србије и Турске

Србија и Турска ће у будућности градити све боље односе, поручио је предсједник Србије Александар Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Навео је да је потписана заједничка политичка декларација и да ће сваке године бити одржавани састанци, наизменично у Србији и Турској.

Вучић је захвалио Ердогану и Турској на бројним инвестицијама из те земље. Истакао је да су споразуми који су потписани веома конкретни и важни за Србију. Поручио је да је задовољан нивоом разумијевања између двије земље.

Предсједник Србије Александар Вучић дочекао је турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана испред Палате Србија чиме је започео званични дио Ердоганове посете. У част госта из Турске постројена је гарда а интониране су и химне двије земље.

Турског званичника дочекали су и чланови Владе Србије. Двојица предсједника прво су разговарала у четири ока а након тога је услиједио састанак двије делгације.

Вучић и Ердоган су потписали Заједничку политичку декларацију о оснивању високог савјета за сарадњу између Републике Србије и Турске.

Потписани су споразуми о ревизији споразума о слободној трговини, меморандуми о сарадњи двије владе у рестаурацији хамама у тврђави Голубачки град, споразум о сарадњи у области шумарства и у области вода.

Потписан је и меморандум о разумијевању у области урбанизма као и писмо о намјерама за јачање сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре.

Потписани су и споразуми о сарадњи у области образовања, меморандуми о рестаурацији Бајракли џамије и парног купатила у установи Браћа Крсмановић. Потписан је и протокол о сарадњи из области енергетике.

Вучић и Ердоган учествоваће на затварању Пословног форума Србија-Турска, гдје ће се обратити учесницима и присуствовати церемонији потписивања Меморандума о разумијевању.

Током дана, предсједници би требало да прошетају и Калемегданом.

У част Ердогана, у Палати Србија приређена је поставка у којој се налазе документа из 17, 18. и 19. вијека, међу којима су хатишерифи, устави, мапе, дилпоматска преписка на страром турском и српском језику.

Извор: РТС