latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:07 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Родић: Размислити о најави суспензије референдума о Суду и Тужилаштву БиХ

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Драгутин Родић оцијенио је да, након ослобађајуће пресуде Суда БиХ ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, у Републици Српској треба додатно размислити о најави суспензије референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.
Драгутин Родић (Фото: www.parlament.ba) -
Драгутин Родић (Фото: www.parlament.ba)

Родић је у изјави новинарима у Сарајеву подсјетио да проблеми у раду Суда и Тужилаштва нису од јуче, због чега извјештаји ове двије институције још никада нису усвојени у парламенту БиХ.

Према његовим ријечима, то јасно говори о незадовољству радом тих институција, што је потврђено и јучерашњом ослобађајућом пресудом Орићу након двогодишњег процеса у којем Тужилаштво није, а морало је, прибавити све доказе који би потврдили да се злочин десио.

"Јуче се показало да починиоци за злочине над Србима нису адекватно кажњени због чега јавност Републике Српске не подржава рад ових институција", нагласио је Родић.

Он је истакао да ће приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика да се након пресуде Орићу суспендују рад Суда и Тужилаштва БиХ на територији Републике Српске бити рјешаван у институцијама система Републике Српске.

"Оно што институције одлуче, то ће бити и проведено, бар када је ријеч о Републици Српској", закључио је Родић.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак поручио је да није у реду да за ратне злочине над цивилним становништвом нема ниједног осуђеног команданта такозване Армије БиХ, истичући да ратни злочини над цивилима, без обзира ком народу припадали, морају бити једнако третирани.

"Је ли до Тужилаштва или до Суда, али до некога јесте, до оних који су били дужни да обезбиједе адекватне доказе како би се дошло до одговарајуће пресуде, која би колико-толико била сатисфакција за жртве", рекао је Чолак и поновио да све жртве морају бити једнако третиране, без обзира на националност, вјеру, пол.

Чолак није желио да коментарише Додикову изјаву о суспензији рада Суда и Тужилаштва БиХ на територији Републике Српске, али је рекао да разумије незадовољство.

"Мислим да рјешења треба тражити у оквиру система БиХ", додао је Чолак.

Према његовим ријечима, није добро што у БиХ не постоји инстанца независна од Суда БиХ, која би рјешавала жалбе на одлуке овог суда.

"Мислим да рјешење да у оквиру истог суда имате и први и други степен напросто није добро и да рјешења треба тражити у том правцу", навео је Чолак и додао да треба мијењати и закон о Високом и судском тужилачком савјету.

Према његовом мишљењу, у правосудни систем БиХ ушло је јако много кадра, који то не завређује, и то је велики проблем.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика о Суду и Тужилаштву БиХ окарактерисао је као кориштење судског предмета у политичке сврхе.

"Ово је поново једна ситуација у којој Милорад Додик реактивира старе теме када су у питању Суд и Тужилаштво. С обзиром на његове реакције које је направио након јучерашње пресуде, позивајући српске чланове да напусте ове институције, мислим да је крајње вријеме да се и међународна заједница огласи по овом питању, да се укључи, јер ово су чисте антидејтонске изјаве", оцијенио је Софтић.

Извор: СРНА