latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:31 | Аутор: РТРС

Бх. парламенатарци: Спровести судске одлуке и спријечити малверзације

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак сматра да је у овом тренутку, када је ријеч о изборном законодавству у БиХ, најважније спровођење одлуке Уставног суда о конститутивности народа.
Институције БиХ - Фото: РТРС
Институције БиХФото: РТРС

Истичући да у изборном процесу постоји веома много недостатака, од којих се неки односе и на спровођење судских одлука, Чолак је новинарима у Сарајеву рекао да је за рјешење тих проблема потребна политичка воља.

"Ако постоји политичка воља, онда није проблем преточити то у нормативу. Те ствари се морају регулисати изборним законодавством, које је послије Устава практично најважније законодавство", констатовао је Чолак и заузео се за демократизацију изборног процеса.

Српски делегат у Дому народа парламента БиХ Драгутин Родић није оптимиста да ће до идуће године бити постигнут политички консензус о измјенама Изборног закона, истичући да нема довољно политичке воље за тако нешто.

"У БиХ не постоји политичка воља о великом броју политичких питања, па тако ни о изборном законодавству", рекао је новинарима Родић.

Он је оцијенио да је рјешење у електронским процесима, односно увођењу потпуно другог вида гласања, чиме би се омогућила објективност и контрола изборног процеса, те постигло да резултати избора одражавају вољу народа.

И замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић сматра да је за рјешење за укидање изборних малверзација које се доводе у везу са радом бирачких одбора у увођењу нових технологија у изборни процес.

Према његовом мишљењу, нове технологије спријечиле би малверзације у бирачким одборима, али и убрзале добијање коначних изборних резултата.

Извор: СРНА