latinica  ћирилица
10/10/2017 |  15:44 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Да ли ићи код љекара у случају вируса?

Стиже сезона вируса, па морамо више да се чувамо. Стручњаци одговарају на свакодневне здравствене дилеме.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Да ли је слатко за доручак добро?

Многи људи мисле да је боље ишта него ништа. Ипак, овакве калоријске бомбе се радије избјегавају рано ујутру.

"Ако прескочите доручак, имате већу могућност да правите погрешне изборе касније у току дана", каже др Пол Гејтли- "Међутим, ако дан започнете нечим слатким као што је крофна, не само што ћете нагло повисити шећере у крви већ је много важније што таква намирница нема никакве нутритивне вриједности. Оне који су на дијети то ће припремити за лош дан јер ће брже посустати и посегнути за нездравом намирницом."

Стога, он каже да је мање зло прескочити оброк и сачекати ручак него појести крофну. Наравно, само у ријетким ситуацијама.

Да ли је у реду позајмити спреј за нос?

Никако! Нос је прљаво мјесто и дом за бактерије, а посебно за једну-метицилин резинентни стафилококус ауреус. Стручњаци кажу да многи људи имају ову бактерију у носу, иако нису болесни и не осјећају никакве симптоме. Али, једном када се заради, тешко ју је истријебити. Претпостављате, спреј за нос је идеално средство за њено преношење.

Да ли у теретану треба ићи у раним јутарњим часовима?

Дивно је што имате вољу да рано ујутру идете у теретану, али ако је то разлог због којег сте скратили сан, онда знајте да нема сврхе. Многи људи одлазе у теретану како би смањили ризик од кардиоваскуларних болести и резултат неће изостати. Ипак, ако сјечете сан због теретане, цијену ћете одмах платити-нећете бити у стању да будете продуктивни на послу, а нећете бити ни за дружење. Такође, неспавање и исцрпљеност смањују лептин, хормон који сигнализира ситост, а повећавају хормон грелин који стимулише апетит. Радије промјените термин вјежбања, осим ако нисте сто посто сигурни да ћете ићи у кревет раније него иначе.

Да ли треба да идем код љекара када добијем вирус?

Ако имате прехладу, грип уз неку хроничну болест која вам отежава живот и нарушава имуни систем, онда свакако. Ипак, ако сте генерално здрави и закачите вирус, савјет стручњака је да заразу не ширите даље. Како кажу, циљ је не заразити остале пацијенте, а вјеровали или не-једна особа може заразити чак 15 особа у току трајања вируса.

"Молим вас, не посјећујте болницу ако кашљете и кијате јер је чињеница да ћете сједити у чекаоници два сата да вас љекар прими и каже вам да је у питању вирус и да само треба да одлежите", истиче др Џарвис. -"Људи који треба да посјете љекара су они којима вирус отежава хроничне болести, дјеца испод шест мјесеци, свако ко има крв у дијареји или у случају тропске болести. У супротном, останите код куће и хидрирајте се што више."

Да једете касно или да одете у кревет гладни?

Глад "удара" када је ниво шећера у крви низак. Када се то догоди почињете да сагорјевате масти из ћелија што диже ниво масних киселина, које вам не дају мира. Ако одете у кревет гладни, знајте да нећете моћи лијепо ни да спавате.

"Ако сте баш гладни, глад вам неће дати да мирно спавате. Морате да будете баш уморни како бисте је превазишли", каже нутрициониста Кетрин Колинс.

Најбоља опција је да поједете нешто лагано, попут банане или сендвича.

"Ако поједете угљене хидрате, ниво шећера и инсулина ће порасти и ’ућуткати’ масне киселине које вас чине гладним", каже она додајући да је кључ у томе да не претјерате.

Да ли смијем да користим сапун у јавном тоалету?

Тачно је да је тај сапун пун бактерија, али он није мјесто на којем се оне могу дуго задржати нити вам нашкодити. Најштетнијим бацилима треба много воде и топлоте, а на сапуну тешко могу да опстану.

Користити мокар пешкир или обрисати руке о панталоне?

Руке не смијеју остати мокре-све што даље пипнете лијепиће бактерије као магнет. Такође, немојте користити ни мокар пешкир који је користио неко прије вас-савршено је станиште за бактерије, топло, мокро и пуно ћелија којима се хране. Заправо, брисање руку о панталоне мање је зло. Оно чега треба да се плашите нису пешкири на јавним локацијама већ у сопственој кући. Студија из 2013. године пронашла је да је ешерихија коли била присутна на пешкирима у четвртини тестираних домова.

Да ли је кафа најбоља послије оброка?

Професор гастроентерологије Џереми Сандерсон каже да је стомаку потребно око два сата да се испразни послије просјечног јела, а након преједања тај процес траје и до четири сата. Кафа и те како може убрзати овај процес. Он препоручује да је боље узети еспресо, него лате.

"Млијечне масти из кафе ће само успорити пражњење, а што мање течности-то боље. Не желите да оптеретите стомак послије јела пуном шољом кафе или пива", закључује.

Извор: Б92