latinica  ћирилица
10/10/2017 |  16:09 ⇒ 11/10/2017 | 10:51 | Аутор: РТРС

Потписана декларација о независности Каталоније (ФОТО/ВИДЕО)

Како вечерас Спутњик пише, телевизија 24 Horas јавила је да су предсједник Владе Каталоније Карлес Пуђдемон, његов замјеник Ориол Жункерас и предсједник парламента Карме Форкадел потписали декларацију о независности.
Обраћање Карлеса Пуџдемона - Фото: Screenshot
Обраћање Карлеса ПуџдемонаФото: Screenshot

23: 15 Документ су потписали и посланици партија које подржавају независност — „Заједно за да“ и "Кандидатура народног јединства“ које у парламенту имају апсолутну већину — 72 посланика.

Раније вечерас Каталонски лидер Карлес Пуџдемон у обраћању регионалном парламенту, затражио да Каталонија на неколико недјеља "суспендује проглашење независности како би започео дијалог, јер је у овом тренутку потребно смањити напетости".

Ово је пет кључних тачака говора Карлеса Пуџдемона:

 1. Од парламента је затражио мандат за проглашење Каталоније као независне државе
 2. Затражио је суспендовање Декларације о проглашењу независности
 3. Жели деескалацију тензија 
 4. Кризу је могуће ријешити преговорима
 5. Осудио је насиље које је спровела шпанска влада

20:55 - Влада Шпаније је вечерас одбацила "прећутно" проглашење независности Каталоније, навео је АФП. "Неприхватљиво је прећутно прогласити независност, а онда је суспендовати на експлицитан начин", рекао је портпарол Владе Шпаније за АФП.

20:12 - Покрет Аран, који дјелује у оквиру ЦУП-а, оцијенио је Пуџдемонов приједлог као "издају". 

20.00 - Пуџдемон је, током говора, затражио од каталонског парламента да му да мандат да прогласи независност Каталоније, али је и затражио да се суспендују ефекти проглашења независности како би почео дијалог за Шпанијом. Каталонски лидер је, такође, рекао да "вриједи истражити могућност међународног посредовања" како би се ријешила криза. 

19:53 - Пуџдемон је рекао да ће формална одлука о проглашењу независности бити одложена. "Мора почети дијалог с Мадридом ради усагалашеног рјешења", рекао је Пуџдемон.

19:46 - "Шеснаест званичника каталонске владе ухапшени су у таласу репресије, драконске казне се најављују, финансијске и затворске. То је био одговор централистичке владе на наше аспирације. Аспирације које смо и које ћемо изражавати на миран начин. Годинама тражимо слободу да одлучујемо, али нисмо успјели да нађемо саговорника у власти-чак ни сада. Наша посљедња нада је била да монархија буде посредник у преговорима, али прошле недјеље је и та нада пропала", рекао је Пуџдемон.

"Настављамо да стављамо нагласак на преговоре. Ми нисмо лопови, нисмо лудаци, не организирамо државни удар-ми смо обични људи који траже право гласа. Немамо ништа против Шпаније, напротив, желимо да унаприједимо односе. Сада су односи у кризи. Освојили смо право на референдуму да будемо независна држава и да нас чују. А то желимо. Да нас се поштују и да нас чују", рекао је он.

"Спреман сам да идем путем независности. Први октобар је промијенио ситуацију, сад смо на историјском раскршћу, као предсједник, стављам пред вас резултате референдума, и прихватам мандат да Каталонија буде независна држава као република", рекао је Пуџдемон.

"Поздрављам позиве на дијалог, било их је много у протеклим данима", додао је.

19:37- "Каталонија мора бити независна држава у форми републике", рекао је Пуџдемон.

19:36 - "Године 2010, Уставни суд који су изабрале највеће политичке странке одлучио је да додатно ограничи нашу регионалну аутономију, и то упркос Уставу, који смо ми пратили и унутар ког смо дјеловали. Понизили су нас, одбацили су глас народа", рекао је Пуџдемон.

"Осим тога, ова влада је опет покренула процес централизације, постепено нам одузимајући аутономију, закон по закон. Било је ту и много антипатије према нашем језику и култури. Многи су дошли до закључка да је једини начин да очувамо своје вриједности тај да постанемо држава. Резултати недавног референдума то потврђују. Каталонци су ти који морају да одреде своју будућност, а не Мадрид. Осамнаест пута смо покушали да организујемо референдум попут оног у Шкотској, осамнаест. Ако је то било могуће у Уједињеном Краљевству, зашто није у Шпанији? Одговор Шпаније су били полицијска и политичка репресија", рекао је он.

19:34 - "Посљедњих дана ми је пришло много људи, поштујем све сугестије, све су ми оне отвориле видике. Тражио сам и мишљење великог броја људи о овоме. Хвала свима, али ово није лична одлука, ово резултат референдума. Каталонци су гласали, нису се плашили. Полицајци који су хтјели да заплијене гласачке кутије нису успјели, притисак на политичаре није успио, гашење сајтова није успјело. Упркос томе што су покушали да онемогуће референдум, Каталонци су добили прилику да гласају. Хвала им свима", рекао је Пуџдемон.

"Нарочито хвала свима који су повријеђени, никад нећемо заборавити слике полицијског насиља, никада. То што је држава урадила забринуло је Каталонце, има много оних који су и данас уплашени. Онога што се догодило, и онога што ће се догодити. Већ сада неке корпорације говоре о селидби из Каталоније. То не би имало велик учинак на нашу економију, али огроман новац који шаљемо у Мадрид-то већ има резултат. Желим да смирим све узнемирене. Каталонска влада ће и даље заступати толеранцију и поштовање према другима, то је моја одговорност као предсједника. Ми смо економски мотор Шпаније", рекао је Пуџдемон.

19:20 - Пуџдемон се обраћа парламенту Каталоније. "Ово није само домаће већ и европско питање. Тренутак је озбиљан и постоји ургентна потреба да смањимо напетост", рекао је Пуџдемон.

19:14 - Пуџдемон је рекао да је дошао у Парпламент како би изнио посљедице референдума.

На улицама Каталоније присутне су јаке полицијске снаге. Шпански премијер Маријано Рахој најавио контрамјере уколико Каталонија прогласи независност.

И сами су Каталонци подијељени су око отцјепљења.

18:20 -"Јуроњуз" јавља да је предсједник Владе Каталоније тренутно на састанку с предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

Јункерова портпаролка, међутим,  рекла је да се предсједник Европске комисије није састао са Пуџдемоном.

Пуџдемон је затражио одлагање због контаката са међународним медијаторима, рекао је његов портпарол. 

18:10- Говор Карлеса Пуџдемона одложен је за сат времена, преноси Би-Би-Си.

Посланици су напустили салу Парламента.

Тренутно није јасно шта се тачно дешава у каталонском Парламенту, али Пуџдемон још није изашао на подијум.

Према очекивањима аналитичара, најизгледнија су два сценарија-или ће Пуџдемон једнострано прогласити независност или ће одуговлачити.

Пуџдемон се налази под растућим притиском да одустане од одвајања-неке од највећих банака у земљи већ су запријетиле да ће преселити своја сједишта изван Каталоније у случају проглашења независности, а исто је учинило и неколико корпорација.

Каталонска полиција већ је размјештена пред парламентом у Барселони с приступ том подручју забрањен је широј јавности.

Градоначелница Барселоне Ада Колау позвала је Пуџдемона и шпанског премијера Маријана Рахоја да смире тензије.

Барселона ( Фото: Screenshot)

Рахој је наговијестио да ће се позвати на Члан 155 Устава, који централној влади омогућава да преузме контролу кад аутономним регионом уколико тај регион "не испуњава обавезе које проистичу из Устава и осталих закона, те ако дјелује у супротности са интересима Шпаније".

Данас раније предсједник Европског савјета Доналд Туск позвао је каталонског лидера Карлеса Пуџдемона да одустане од проглашења независности Каталоније, које би осујетило намјере о дијалогу у Шпанији, пренијели су белгијски медији.

Он је позвао каталонског лидера да поштује Устав и да не доноси одлуку која би дијалог учинила немогућим и напоменуо да разлике не би требале да воде ка сукобима чије би посљедице биле веома лоше и за Каталонце и за Шпанију, као и за читаву Европу.

Туск, који је и сам припадник националне мањине, позвао је шпанског премијера Маријана Рахоја да потражи рјешење за проблем у Каталонији без употребе силе.

Оваква "интервенција" представља промјену у ЕУ, чија је извршна комисија позвала на дијалог о кризи у Шпанији, али се уздржала од јасног одбијања да прихвати независност Каталоније, уз објашњење како је то унутрашње питање Шпаније.

Извор: Агенције