latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:34 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

СМ БиХ усвојио Стратегију за борбу против организованог криминала

Савјет министара усвојио је данас Стратегију за борбу против организованог криминала у БиХ за период 2017-2020. година, којом се наглашава јачање капацитета и сарадње надлежних институција у БиХ за борбу против свих видова организованог криминала, те даље јачање регионалне и међународне сарадње у овој области.
Савјет министара БиХ - сједница - Фото: РТРС
Савјет министара БиХ - сједницаФото: РТРС

Седам стратешких циљева и десетине мјера, у оквиру својих надлежности, спровешће Савјет министара, владе Републике Српске и Федерације БиХ и Брчко дистрикта до 2020. године с циљем ефикасније борбе против организованог криминала и корупције.

Задужене су све институције које су учествовале у изради ове стратегије да у року од 60 дана доставе властите акционе планове за њено спровођење.

Стратегију, која је усвојена приједлог Министарства безбједности, припремила је радна група у којој су били представници надлежних институција у БиХ, саопштено је након сједнице Савјета министара.

Савјет министара упознат је о информацији Дирекције за европске интеграције о тренутним и наредним активностима на припреми одговора на питања из Упитника Европске комисије.

Према Информацији, процес техничке финализације одговора на питања из Упитника Европске комисије је у завршној фази и очекује се да 143 преводиоца из свих дијелова БиХ, који су одабрани посредством јавног позива, започну процес превода одговора на енглески језик.

Смањена спољна задуженост БиХ

Савјет министара усвојио је данас и упутиће Представничком дому парламента БиХ информацију Министарства финансија и трезора о стању јавне задужености БиХ на дан 30. јун ове године која износи око 11,7 милијарди КМ и мања је за 389,25 милиона КМ у односу на крај прошле године.

Спољни дуг износи око 8,07 милијарди КМ или 68,98 одсто, а унутрашњи дуг око 3,63 милијарде КМ или 31,02 одсто укупног јавног дуга.

Спољни дуг у првих шест мјесеци ове године смањен је за 471,70 милиона КМ у односу на крај прошле године, док је унутрашњи дуг повећан за 82,45 милиона КМ.

Учешће јавног дуга БиХ у бруто домаћем производу /БДП/ износи 36,74 одсто, саопштено је из Савјета министара.

Сервис спољног дуга у првој половини ове године износио је 446,54 милиона КМ, од чега се на главницу односи 384,51 милион КМ или 86,11 одсто, а на камату 62,03 милиона КМ или 13,89 одсто.

Усвојена је и информација о фискалној одрживости БиХ у којој се наводи да је БиХ на нивоу мање задужених транзиционих земаља централне и источне Европе, те је најмање задужена земља региона бивше Југославије.

Задуженост сектора опште владе у прошлој години износила је 42,5 одсто БДП-а и укључује процјену законских обавеза попут старе девизне штедње и ратних обавеза, док је стварна задуженост заснована на верификованим обавезама износила 39,8 одсто БДП-а.

Задуженост је знатно смањена у посљедње двије године у односу на 2014. годину, када је износила рекордних 45 одсто БДП-а.

Међутим, задуженост Републике Српске у прошлој години износила је 57,5 одсто ентитетског БДП-а, док је задуженост Федерације БиХ у прошлој години износила 35,4 одсто БДП-а овог ентитета.

Савјет министара упознат је и о информацији о стању у области директних страних инвестиција, коју је припремила Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ у складу са закључком 17. сједнице Заједничког колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

На сједници је наглашено да су стране инвестиције у првих пет мјесеци ове године износиле 386,7 милиона и веће су за 66,8 одсто у односи на исти период прошле године, чиме је настављен тренд њиховог раста из првог квартала ове године.

Стране инвестиције у прва три мјесеца ове године износиле су 211 милиона КМ и порасле су за 74 милиона КМ у односу на исти период 2015. године, када су износиле 137 милиона КМ.

Директне стране инвестиције у БиХ у прошлој години износиле су 536,3 милиона КМ.

Савјет министара ће на једној од наредних сједница да се изјасни о Нацрту закона о осигурању депозита у банкама БиХ, након што Управни одбор Агенције за осигурање депозита размотри сугестије министара и Канцеларије за законодавство Савјета министара са данашње сједнице.

Савјет министара у наредних 15 дана изјасниће се и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о раду у институцијама БиХ, након што у текст закона буду уврштене писане сугестије министара.

Реализовати коначну одлуку Арбитражног суда у Хагу

Министарство финансија и трезора ће у сарадњи са Министарством комуникација и транспорта и Правобранилаштвом БиХ реализовати коначну одлуку Сталног арбитражног суда у Хагу, од 24. јула, донесену у арбитражном поступку по тужби компаније "Штрабаг АГ" против Министарства комуникација и транспорта БиХ, у дијелу главног дуга и камата.
Овај закључак донесен је након што је Савјет министара упознат о информацији и ставу Правобранилаштва о коначности ове одлуке, саопштено је данас из Савјета министара.

Коначном одлуком Сталног арбитражног суда у Хагу Министарство комуникација и транспорта обавезано је да фирми "Штрабаг АГ" плати 910.847 евра, уз дневну камату од 193,52 евра до дана исплате.

Туженом је наложено и да плати тужиоцу 360.186 евра на име правних и других трошкова и износа који је тужилац авансно уплатио у поступку.

Министарство комуникација и транспорта задужено је да Савјету министара достави потпуни извјештај о састанку који је одржан са представницима "Штрабага" с циљем постизања договора о мирном рјешавању овог спора.

"Штрабаг" је тужио БиХ због тога што није уведен у посао градње моста на Свилају који је добио на конкурсу 2011. године.

Савјет министара утврдио је данас Приједлог споразума између Министарства одбране БиХ и Министарства народне одбране Кине о војној помоћи за БиХ, вриједан више од 2,5 милиона КМ, чијим се потписивањем унапређује одбрамбена сарадња са Кином и доприноси модернизацији и оперативности Оружаних снага БиХ.

Утврђен је и Приједлог амандмана на Споразум о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним програмом и у вези са другим потпројектом у оквиру Програма стамбеног збрињавања у БиХ.

Практично се због повећања броја корисника за милион евра повећава вриједност одобреног гранта, који сада износи око 13,6 милиона евра, те се продужава спровођење овог споразума до фебруара 2018. године.

Средства гранта намијењена су финансирању потпројекта у оквиру пројекта БиХ стамбеног збрињавања под називом "Осигурање стамбених рјешења за 780 домаћинстава за повратак, реинтеграцију и локалну интеграцију".

БиХ је заједно са земљама у региону раније потписала Оквирни споразум са Развојном банком Савјета Европе с циљем рјешавања стамбеног питања за 5.400 домаћинстава и око 14.000 људи у вриједности већој од 101 милион евра.

Савјет министара усвојио је Анализу стања на тржишту млијека и млијечних производа у БиХ за период 2012-2016. година, у којој се наводи да домаћа производња у петогодишњем периоду задржава стабилност уз благи раст.

Извоз млијека и млијечних производа у 2016. години је у поређењу с извозом годину раније већи је за 11 одсто.

Уз повећање откупа свјежег млијека, мљекарска индустрија све више ради на производњи високе тржишне вриједности као што су сиреви, павлака, јогурт и остали ферментисани производи, чија се производња континуирано повећава.

Губитак хрватског тржишта половином 2013. године је компензован пласманом млијека и млијечних производа на домаће тржиште и повећањем извоза у земље чланице ЦЕФТА.

Почетком 2016. године потврђена је испуњеност услова за наставак извоза млијека и млијечних прерађевина на европско тржиште, а листа извозника проширена је и новим мљекарама, чиме је остварен најзначајнији напредак у пољопривредном сектору у БиХ у посљедњих неколико година.

Даљи развој мљекарског сектора у БиХ веома је важан јер конкуренција у региону расте након видљивог опоравка овог сектора у Србији, који је резултирао повећањем производње млијека и тржишности млијечних производа.

Савјет министара усвојио је други квартални извјештај о спровођењу мјера из Акционог плана за реализацију приоритета из извјештаја о БиХ за 2016. годину, коју ће Дирекција за европске интеграције доставити Парламентарној скупштини БиХ.

Од планиране 84 мјере у периоду април-јуни ове године реализовано је њих 37, у току је реализација четири мјере, а 43 мјере нису реализоване.

У овом периоду реализовано је још 18 од 35 нереализованих мјера из претходног периода, тако да су укупно у прва два квартала реализоване 84 мјере од планираних 156, а у току је реализација шест мјера. Укупно је 58 одсто мјера реализовано или је у реализацији, док 42 одсто мјера није реализовано.

Акциони план обухвата укупно 631 мјеру коју би требало да реализују институције на нивоу БиХ, ентитета, те Брчко дистрикта и кантона у складу с уставним надлежностима у 2017. години и прва два мјесеца 2018. године.

Савјет министара усвојио је и извјештај Канцеларије координатора за реформу јавне управе о напретку /праћење спровођења Ревидираног акционог плана један Стратегије реформе јавне управе у БиХ/ за период јануар-јуни.

У првом полугодишту ове године реализовано је 69 одсто циљева из Ревидираног акционог плана један, што је за један одсто више у односу на претходну годину, а највећи напредак од два одсто забиљежен је на нивоу БиХ.

Извор: СРНА