latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:43 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Именован нови први замјеник високог представника

Амерички дипломата Денис Харни преузео је дужност новог првог замјеника високог представника и супервизора за Брчко дистрикт, саопштено је из ОХР-а.
Денис Харни        (Фото:ОХР) -
Денис Харни (Фото:ОХР)

Изразивши добродошлицу свом првом замјенику, високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да су именовањем искусног америчког дипломате с изузетном каријером, САД још једном потврдиле одлучност и непрекидну подршку спровођењу мира у БиХ.

- Увјерен сам да ћемо заједнички дати значајан допринос и помоћи БиХ да постигне свој зацртани стратешки циљ прикључења евроатлантским интеграцијама - навео је Инцко.

Прије доласка у БиХ, Харни је обављао дужност замјеника шефа мисије у Амбасади САД у Авганистану. Прије тога је био виши савјетник америчког државног подсекретара за политичка питања Томаса Шанона.

Харни има богато искуство на подручју западног Балкана, гдје је између 1993. и 1996. године радио у Хрватској и БиХ. Након тога је од 1996. до 1998. године радио за Међународни кривични суд за бившу Југославију.

У дипломатску службу ступио је 1985. године, а радио је у Бразилу, Португалији, те имао неколико мандата у оквиру Канцеларије за европска и евроазијска питања и Канцеларије за политичко-војна питања Стејт департмента, наведено је у саопштењу.

Денис Харни је на Националном војном колеџу стекао магистериј из националне безбједносне стратегије, а дипломирао је на Вејк Форест универзитету. Говори португалски, а учио је званичне језике заступљене у БиХ.

Седам пута је био добитник награде за врхунске почасти Стејт департмента, а америчка војска додијелила му је медаљу за изузетну цивилну службу.

Извор: СРНА