latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:38 | Аутор: РТРС

Мектић о пресуди Орићу: Политика поклопила правосуђе

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић тврди да је "политика поклопила правосуђе", а да највећи дио носилаца правосудних функција тражи разне политичке дилове и заштиту у политичким партијама.
Сарајево: Драган Мектић - Фото: СРНА
Сарајево: Драган МектићФото: СРНА

- Политика утиче на правосуђе што се обичним оком не види. Пуно је корупције у правосуђу, веома пуно непотизма и због тога смо у ситуацији да нема никаквог повјерења у правосудни систем - рекао је Мектић новинарима данас у Сарајеву, након сједнице Савјета министара.

Он сматра да се правосуђе само довело у овакву позицију и да је једини излаз "ресетовање на нулу и поново једна врста интерне реформе правосудног система".

- Суштина је да морамо да створимо систем у којем ће се на бази правичности, непристрасности и без политичког утицаја пресуђивати свако кривично дјело у БиХ - рекао је Мектић.

Коментаришући јучерашњу ослобађајућу пресуду Суда БиХ ратном команданту муслиманских формација у Сребреници Насеру Орићу, Мектић је навео да је свима познато, а у Подрињу посебно, да већ годинама траје стални притисак на свједоке, да се они уцјењују, да се купују, а да "Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и МУП, као институције Владе Републике Српске, ништа нису учиниле да заштите те свједоке".

Најаву предсједника Републике Српске Милорад Додик да ће предложити мјере којима би био суспендован рад Суда и Тужилаштва БиХ на територији Републике Српске и позив Србима да напусте правосудне институције БиХ Мектић је оцијенио је "неозбиљним" и "политичким авантуризмом".

Мектић каже да би Додик можда такву одлуку и донио ради личног дневнополитичког интереса, али и истиче да не вјерује да ће то учинити јер би то било "у домену фантазије".

- То би људе на које би се односило довело у веома незгодан положај - сматра Мектић.

Извор: СРНА