latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:39 | Аутор: РТРС

Обама усељава у уклету зграду?

Већ данима је у америчким медијима актуелна прича о томе да Барак и Мишел Обама купују стан у једној од најексклузивнијих адреса у Њујорку-Грејси сквер 10. Ријеч је о стану чија је вриједност процијењена између осам и 10 милиона долара.
Уклета зграда - Фото: илустрација
Уклета зградаФото: илустрација

Да је ријеч о изузетно ексклузивној адреси свједочи и то да су ту живјели Глорија Вандербилт, мадам Чанг Кај Шек, бивша прва дама Кине у егзилу, те медијски могул Стив Рос.

Ријеч је о згради коју, осим славних станара, "краси" и епитет најнесрећније зграде у Њујорку. Међу трагичним догађајима који су обиљежили историјат ове зграде свакако су самоубиства сина Глорије Вандербилт и Џин Стајн, познате ауторке.

Обоје су самоубиство извели скоком с терасе свог стана. Такође, у згради су се десила и убиства, а најпознатије је оно када је станарка зграде наручила убиство свог оца мултимилионера. Посљедњи у низу несрећних догађаја је самоубиство Џин Стајн, која се убила априла прошле године. Она је била насљедница холивудског могула.

Њен отац је био Џулс Стајн, оснивач "Music Corporation of America", међу чијим клијентима су били Френк Синатра, Грета Гарбо и Џоан Крафорд. Његове кћерке Сјузан и поменута Џин су одрасле у луксузу Беверли Хилса, али се Џин преселила у Њујорк како би сама изградила каријеру.

Ипак, Стајнова је дуго била депресивна и, према ријечима њене кћерке, скочила је са своје терасе, која се налази на 15. спрату ове злокобне зграде. Према ријечима Дејвида Патрика, бившег станара зграде и уредника "New York Social Diaryja", Стајнова је, наводно, испланирала самоубиство.

"Мислим да је заправо бирала дио гдје би пала на тротоар. Међутим, пала је на терасу на осмом спрату. Било је то веома трагично", каже Патрик.

Још једно самоубиство је обиљежило ову зграду. Ријеч је о самоубиству Картера Купера, сина Глорије Вандербилт, којег је добила са четвртим супругом Вајатом Купером. Иначе, Каретеров брат је један од најпознатијих америчких водитеља Андерсон Купер, који на Си-Ен-Ен-у има своју ауторску емисију.

Андерсон Купер каже да је брата посљедњи пут видио пар дана прије трагичног краја.

"Био је уписао Принстон, али се доста промијенио. Дјеловао је уплашено и почео је да иде код психотерапеута", рекао је својевремено Андерсон Купер.

Његова мајка Глорија Вандербилт каже да је била у стану када се Картер убио.

"Било је љето, у стану је било вруће, али Картер није желио да упали климу. Излетио је на терасу, мислила сам да жели да се расхлади. Међутим, у једном моменуту, вјероватно ошамућен, скочио је, али се задржао на ивици. Рекла сам му да се врати, али не, он се само пустио. Секунда је требало да скочим за њим", рекла је тада Глорија Вандербилт, која се у међувремену преслила на другу адресу.

Да ли ће Обама купити стан у овој уклетој згради остаје да се види, али наводно куповина је скоро сигурна, само се чека одговор и пристанак стамбеног одбора.

Извор: Независне новине