latinica  ћирилица
10/10/2017 |  21:24 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Требиње: Отворен "Филмски кампус"

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић вечерас је у Требињу отворио седми "Филмски кампус", један од најзначајнијих културних догађаја у области филмске умјетности у Српској, али и у региону.
Требиње - Филмски кампус - Фото: СРНА
Требиње - Филмски кампусФото: СРНА

Малешевић је истакао да значај и квалитет овог догађаја најбоље потврђује велико интересовање и подршка истакнутих филмских умјетника, педагога, историчара филма и филмских архивиста, професора и студената, како из земље, тако и из окружења.

"Филмски кампус нуди врхунску едукацију студентима филмске умјетности, што је један од видова рада Кинотеке Републике Српске, захваљујући којем је постала препознатљива у региону као установа која интензивно ради на јачању наших филмских потенцијала, али и повезивању и успостављању боље сарадње међу филмским радницима у региону", рекао је Малешевић.

Он је нагласио да га радује што ће студенти из Републике Српске, односно БиХ, Србије и Црне Горе имати јединствену прилику да на радионицама слушају савјете признатих филмских стручњака, што ће им, како је рекао, бити од помоћи када се буду професионално бавили филмом.

Поздрављајући истакнута имена филмске умјетности градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао да Требиње није случајно изабрано за одржавање "Филмског кампуса", наглашавајући да му је жеља и намјера да буде центар умјетности.

Он је рекао да је Требиње добило на значају у посљедњих неколико година у развоју филмске умјетности захваљујући првенствено редитељу Здравку Шотри.

"Тај чувени `Рањени орао` и Анђелкина капија су знамење града Требиња", рекао је Петровић и подсјетио да је недавно у Требињу сниман филм "Немањићи", те да је овај град у филмској дјелатности промовисао и Емир Кустурица који је овдје снимио филм "На млијечном путу".

Истакнути редитељ Здравско Шотра је истакао да, с обзиром на љепоту Требиња, није ни чудо што се "Филмски кампус" одржава баш у овом граду, наглашавајући да је и он користио сваку прилику да ту дође и снима.

"Требиње постаје све лепше и њему је суђено да буде центар овако лепих догађаја. Када сам снимао серију `Рањени орао`, тамо пише да Анђелка /главна јунакиња/ одлази у Македонију. Рекао сам - `Е, неће вала тамо, него ће ићи у Требиње`", рекао је Шотра.

Говорећи о "Филмском кампусу", директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић је истакао да овакав програм не ради ниједна кинотека у региону.

"Кинотеке чувају архиве, технику, пратеће материјале, а ми смо покушали на неки начин да вратимо вријеме и подсјетимо наше гледаоце и студенте како се то радио филм прије најезде електронике", рекао је Пандуревић и додао да је "Филмски кампус" сусрет угледних филмских стваралаца, редитеља, познатих предавача филмских школа у региону.

"Филмски кампус" траје до 14. октобра, а у фокусу овогодишњег програма биће филмско стваралаштво истакнутих редитеља Здравка Шотре и Слободана Шијана, који ће бити и учесници "Кампуса" у Требињу.

Међу предавачима на "Кампусу" биће и уредник Документарног програма РТС-а, филмски и тв редитељ Драган М. Ћирјанић, драматург Славко Милановић, директор Југословенске кинотеке и умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић, вишеструко награђивани сценариста и редитељ Владимир Перовић, истакнути редитељ из БиХ Пјер Жалица, управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић, виши стручни сарадник у Архиву Југословенске кинотеке Божидар Марјановић.

Радни дио "Кампуса" биће одржан од 11. до 14. октобра у дневним терминима, док је у вечерњим часовима ревијални филмски програм, који је доступан и требињској публици.

Термини од 18.30 часова резервисани су за документарни програм, а од 20.00 часова за играни филм.

Након свечаног отварања у Културном центру у Требињу приказан је филм "Санта Марија дела Салуте", што је уједно и требињска премијера овог филма.

Генерални покровитељ "Филмског кампуса" је Министарство просвјете и културе Републике Српске уз подршку града Требиња.

Извор: СРНА