latinica  ћирилица
10/10/2017 |  21:53 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Хан: Србија водећа у процесу приступања Унији

Европски комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да је Србија добро позиционирана, као једна од водећих земаља у процесу приступања ЕУ.

Хан је током разговора у Бриселу са српским премијером Аном Брнабић захвалио Србији на кључној улози када је ријеч о стабилности региона.

"Веома сам задовољан што је прва званична посјета Брнабићеве у својству премијера управо ова Бриселу, што показује значај и посвећеност коју она придаје односу са ЕУ. Велики посао је урађен, што ће се ускоро исплатити отварањем нових поглавља", поручио је Хан, преносе београдски медији.

Он је након састанка са Брнабићевом истакао да Србија брзо напредује, како би искористила тренутак који је дошао након говора предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера у којем је дат јасан сигнал региону да ЕУ недвосмислено подржава политку проширења на Западни Балкан.

"ЕУ врата су отворена за нове уласке, до којих ће доћи онога тренутка када земље испуне критеријуме. Србија је добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу евроинтеграција", нагласио је Хан.

Он је описао процес приступања као "маратон у којем се рачуна колико брзо, али и квалитетно, могу да буду примијењене реформе из приступних поглавља".

"Ми желимо да напредујемо заједно ка српском уласку у ЕУ. Када ће то бити - то је у рукама Србије. Несумњиво је да Србија припада Европи и да ће брзо постати дио европске породице", каже Хан.

Европски комесар каже да је посебно охрабрен напретком Србије и осјећајем одговорности Брнабићеве када је ријеч о области владавине права, што ће у великој мјери одредити брзину евроинтеграционог пута Србије.

Хан је рекао да је са Брнабићевом разговарао и о примједбама које је званични Београд имао на став Европске комисије када је ријеч о случајевима Косова и Каталоније.

"Разумијем осјетљивост овог питања у Србији и добро је да разговарамо и то ријешимо. Сада је важно да гледамо у будућност, да видим шта се може урадити поводом храбре иницијативе предсједника Александра Вучића о унутрашњем дијалогу, те како подржати даљи развој Србије и региона", навео је Хан.

Извор: СРНА