latinica  ћирилица
11/10/2017 |  08:55 | Аутор: РТРС

Ни Закерберг ни Шпигел: Ко је најмлађи свјетски милијардер?

Двадесетшестогодишњи Џон Колисон је најмлађи самостални милијардер који се нашао на Форбсовој листи.

Џон је свега два мјесеца млађи од оснивача "Снепчета" Евана Шпигела. У сарадњи са двије године старијим братом Патриком, Џон је основао софтверску платформу "Страјп" у Сан Франциску која омогућава онлајн плаћања.

Џон и Патрик су двојица од укупно четири самостална милијардера у својим двадесетим годинама.

Године 2007, када је имао свега 17 година, Џон је основао мрежни систем за управљање аукцијама "Шапа“, који је годину дана касније продао за пет милиона долара.

Након тога уписао је на Харварду физику, од које је брзо одустао, да би 2011. године, док је још био студент, почео са братом да ради на "Страјпу".

"Страјп" је до сада прикупио више од 450 милиона долара од инвеститора, укључујући Визу, Американ експрес и Илона Маска. Данас вреди више од 9.2 милијарде долара.

Као савет који би дао, Џон је истакао:

"Људима је лако да размишљају о најбољим могућностима. Ја мислим да то уопште није тачно. Мој савјет млађем себи би био: 'Не буди превише задовољан са начином на који свијет функционише и умјесто тога гледај то као прилике".

"На примјер, мислим да нико није задовољан мобилним провајдером. Уколико би се појавио бољи провајдер, мислим да нико посебно не би био изненађен".

Извор: : Индепендент