latinica  ћирилица
11/10/2017 |  09:11 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Београд неће укинути потјерницу за Насером Орићем

Србија неће укинути међународну потјерницу за Насером Орићем, чак и ако буде потврђена ослобађајућа првостепена пресуда, пишу Вечерње новости.

Лист наводи да дјела која се Орићу стваљају на терет далеко надмашују убиство три српска заробљеника из сребреничких села, за која је Орић ослобођен пред Судом БиХ.

Теоретски је могуће, како се наводи, да Србија не призна коначну пресуду правосуђа БиХ, уколико не буде задовољна, посебно ако би се испоставило да је поступак против Орића у Сарајеву вођен само формално, како не би био изручен Србији.

У случају да Београд не призна коначну пресуду, лист наводи да би се Орићу поново могло да суди у Србији, мада су овакви примјери изузетно ријетки, јер штете односима између земаља.

У тексту се напомиње да је Тужилаштво за ратне злочине Србије водило против Орића истрагу о мучењима и убиствима 2.000 Срба у сребреничким селима између 1992. и 1995. године и да је 2014. године против њега и Хакије Мехољића расписана међународна потјерница.

"Ако би нека земља евентуално ухапсила Орића по српској потјерници, Србија би морала да јој достави додатну документацију о дјелима за која га гони", наводи лист.

Извор: СРНА