latinica  ћирилица
11/10/2017 |  09:12 ⇒ 09:30 | Аутор: РТРС

Расплет: Аргентину усрећио Меси, а првак Чиле остаје кући!

Са још пет утакмица одиграних јутрос рано, комплетиране су и квалификације из јужноамеричке зоне за Мундијал у Русији.
Фудбалери Чилеа (ФОТО: goal.com) -
Фудбалери Чилеа (ФОТО: goal.com)

Бразил, Уругвај, Аргентина и Колумбија обезбиједили су директан пласман на Мундијал, док ће Перу шансу потражити у баражу. Прије овог посљедњег кола, само је Бразил имао визу за Русију као првопласирана екипа, док су три селекције са зачеља (Еквадор, Боливија и Венецуела) остале без шансе за пласман.

То значи да је шест екипа, од другог до седмог мјеста могло или да прође даље или да испадне. А, то је и оно што ову фудбал у Јужној Америци и чини тако узбудљивим. Најзанимљивије је било у Киту (Еквадор). Тамо је Аргентина гостовала на 2.850 метара надморске висине и играли су за бити или не бити! Лоше по њих су и почели меч, јер је домаћа селекција већ у првом  минуту повела голом Ибаре, па су многи, а поготово навијачи широм Аргентине већ видјели крај најгорег сценарија - Мундијал без плаво-бијелих. 

Али, ако у екипи имате Лионела Месија, то је као кец у рукаву! Сјајни фудбалер Барселоне постигао је два гола за потпуни преокрет, у 12. и 20. минути и милиони широм његове родне земље су одахнули. Своју мајсторију потврдио је у 62. минути и тако комплетирао хет-трик. Ово је била прва побједа Аргентине у Еквадору послије 16 година.

Слична ситуација је била и с Уругвајем који је, осим Бразила, били најсигурнији путник на Мундијал. Кући су чекали  Боливију, али гости су повели аутоголом Силве и заледили гледаоце у Монтевидеу. Класа и квалитет ипак су дошли до изражаја, па је Уругвај у само три минута преко Касереса и Каванија преокренуо резултат и утакмицу одвео у миран финиш. Треба споменути и да је обје асистенције уписао Силва које се тако одужио због аутогола. У наставку меча, Суарез је постигао два гола (60. и 76. минуту), а изгледа да је ово била и ноћ аутоголова јер је Годин постигао други аутогол и поставио коначних 4:2 за Уругвај који је прославио пласман на Мундијал. 

Бразил је на свом терену увјерљиво савладао Чиле, актуелног шампиона Јужне Америке, са 3:0. Након слабог првог полувремена, у другом дијелу Бразил је показао право лице. Повели су голом Паулиња у 55. минути да би само два минута касније предност повећао Габријел Жесус који је поставио и коначних 3:0. С обзиром на остале резултате, овај пораз за Чиле значио је и опроштај од наде за пут према Русији што је велики шок за навијаче. 

Перу и Колумбија одиграли су неријешено - 1:1, што је по расплету ситуације одговарало објема екипама. Гости су повели голом Родригеза у 56. минути, а домаћи изједначили оиготком Герера у 76. минуту. Реми је Колумбији донио четврто мјесто и директан пласман, а Перуу пето мјесто и бараж.

У посљедњем сусрету састали су се Парагвај и Венцуела. Парагвај је био једна од екипа која је имала прилику за пласман на Мундијал, али посљедњепласирана Венецуела приредила им је неугодно изнађење преко Ерере у 84. минути и оставила их без наде.

Извор: Агенције