latinica  ћирилица
11/10/2017 |  10:23 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Нелегална експлоатација угрожава ријечне токове

Неконтролисана и нелегална експлоатација шљунка угрозила је многе ријечне токове у Републици Српској, првенствено Врбаса, Босне и Дрине, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Чедомир Стојановић.
Експлоатација шљунка - Фото: РТРС
Експлоатација шљункаФото: РТРС

Годишње се пријави од 1,2 до 1,5 милиона кубика експлоатисаног шљунка за који се плаћају водне накнаде, али су количине извезеног шљунка вјероватно много веће, каже Стојановић.

- Опасности за водотоке од нелегалне експлоатације шљунка и прављена спрудова су у одношењу обала, меандрирања ријечних токова, што односи пољопривредно земљиште, а неријетко угрожава и стамбене објекте - навео је он.

На ријеци Босни и Дрини постоје додатни проблеми у овој области, а то су контрола експлоатације шљунка дуж међуентитетске границе са Федерацијом БиХ и границе са Србијом, појаснио је Стојановић.

- Међуентитетска граница не прати ток ријеке Босне, већ га пресијеца на више мјеста, тако да једно спрудиште имамо и у ФБиХ и у Српској, па је немогуће надзирати извоз шљунка - каже помоћник министра.

Када је ријеч о Дрини, Стојановић каже да је проблем у доњем току, у Семберији, гдје је велики дио површина за експлоатацију остао на страни Дрине према Српској, а катастарски припада општинама Србије, која даје сагласност за извоз сировина.

- У тим подручјима имамо велику појаву експоатације шљунка на пољопривредном земљишту коју је јако тешко контролисати и пратити - напоменуо је Стојановић.

Он је додао да у Српској годишње око 70 субјеката добија сагласност за експлоатацију шљунка, те да се до сада већина експлоатација обављала на основу самоиницијативних понуда, гдје су привредна лица доносила елаборате и на основу тога добијала сагласност.

- Да бисмо уредили област експоатације минералних сировина из водотока, израдили смо нови правилник који ће бити у примјени од сљедеће сезоне вађења шљунка, према којем је потпуна одговорност за управљање водотоцима на ЈУ Воде Српске - истакао је Стојановић.

Сматра, да ће уређењу ове области допринијети и нови Кривични закон, по којем су одређене и казне затвора за оне који врше нелегалну експлоатацију шљунка, и то од једне до 10 година.

Стојановић је рекао да ће Воде Српске од сада одређивати локалитете, израђивати елаборате и давати сагласност за експлоатацију шљунка, као и да ће надлежне инспекције много више контролисати ову област.

Извор: СРНА