latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:37 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

У Мадриду ванредна сједница шпанске Владе збгог Каталоније (ВИДЕО)

У Мадриду је у току ванредна сједница шпанске Владе, на којој би требало да буде заузет коначни став Мадрида о проглашењу каталонске независности.
Влада Шпаније - Фото: РТРС
Влада ШпанијеФото: РТРС

Премијер Маријано Рахој, како је предвиђено, данас би требало да се обрати и шпанском парламенту. Из Барселоне, након синоћњег потписивања и суспендовања Декларације о независноти, позивају на дијалог.

Пуџдемоновим говором у парламенту Каталоније нико није задовољан. Ни они који се залажу за независност, ни они који су за јединствену Шпанију. Одлука каталонског предсједника да након говора потпише Декларацију о независности, па је потом суспендује ради преговора с властима у Мадриду додатно је разочарала Каталонце који су испред зграде парламента чекали проглашење независности.

"Каталонска Влада и ја предлажемо парламенту да суспендује ступање на снагу Декларације о независности како бисмо у наредним седмицама могли да започнемо дијалог без којег није могуће доћи до рјешења. Треба нам деескалација ситуације" рекао је каталонски предсједник Карлес Пуџдемон.

Портпарол каталонске Владе Ђорди Туруљ од шпанског премијера Маријана Рахоја затражио је да одреди датум почетка преговора. Додао је да би примјена члана 155. шпанског Устава, према којем би овлашћења каталонске Владе преузела централна власт у Мадридум показала да шпанска Влада није спремна за разговор. Из Мадрида поручују да су потези каталонских лидера неодговрни и да не воде никуда. 

"Након што је Каталонију изложио највећој тензији у историји, Карлес Пуџдемон је сада одвео Каталонију и у највећу несигурност у историји. То је био говор особе која не зна гдје се налази, куда иде или гдје хоће да иде", сматра потпредсједница шпанске Владе Сораја Саенс Де Сантамарија.

Европа и данас позива на дијалог. Шеф њемачке дипломатије Зигмар Габријел рекао је да спор између шпанске владе и лидера Каталоније може једино да се ријеши путем дијалога. "Једнострана декларација о независности Каталоније била би неодговорна", навео је шеф њемачке дипломатије.