latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:55 | Аутор: РТРС

СзП: Ускратити надлежност Суда БиХ у случајевима ратних злочина

Кредибилитет Суда и Тужилаштва БиХ непоправљиво је нарушен ослобађајућом пресудом команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу, због чега је неминовно ускраћивање њихове надлежности за суђење у случајевима ратних злочина, саопштено је из Савеза за промјене.
Савез за промјене - Фото: СРНА
Савез за промјенеФото: СРНА

"Неопходно је утврђивање искључиве надлежности за процесуирање ратних злочина у ентитетским правосудним институцијама", наводи се у саопштењу.

Такође је неминовно, због општег лошег стања у правосудним институцијама БиХ, да се избор главног тужиоца у Тужилаштву БиХ и предсједника Суда БиХ изузме из надлежности Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те да се, додаје се у саопштењу, цијели поступак њиховог избора и именовања врши у Парламентарној скупштини БиХ.

Из СзП-а наглашавју да су представници СДС-а, ПДП-а, НДП-а, СРС-а Републике Српске и Напредне Српске данас у Сарајеву, закључили да је ослобађајућа пресуда Орићу скандалозна, те да је то потврда вишегодишње праксе Суда и Тужилаштва БиХ којом се трајно ослобађају кривичне одговорности доказани злочинци из редова такозване Армије БиХ.

"Овакво стање је постало неодрживо због чега су приоритет озбиљне промјене у организацији и раду ових правосудних институција", истичу из СзП.

Извор: СРНА