latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:03 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Приједор у знаку рударства (ВИДЕО)

У Приједору је отворен Седми Балкански рударски конгрес "Балканмајн 2017", чији је домаћин приједорски Рударски факултет.
Рударски конгрес у Приједору - Фото: РТРС
Рударски конгрес у ПриједоруФото: РТРС

На конгресу ће се расправљати, прије свега, о привредним кретањима у областима рударства и геологије. Неке од тема биће и законске регулативе из ових области, али и усклађеност система образовања са потребама рударске и геолошке привреде.

За Приједор ће посебно значајна бити расправа о будућности експлоатације руде на приједорским рудиштима, која представљају окосницу развоја овдашње привреде.

Мото Конгреса, који је у Приједору окупио 180 учесника из 11 земаља, је "Балканско рударство за пријатељство и напредак ". Еминентни стручњаци, у наредна три дана, представиће 87 научних радова из области рударства и геологије.

- Разговараћено о експлоатационим процесима, еколошким питањима, логистичким и монитаринг активностима и свим активностима које доприносе бољем и рационалнијем кориштењу минералних ресурса на овим просторима - каже Владимир Малбашић, предсједник Организационог одбора Конгреса.

Једна од значајних тема о којој ће бити говорано јесте будућност експлоатације жељезне руде на овим просторима.

- Сигуран сам да овај простор, ова метало-генетска зона, дакле у геолошком смислу грађен простор, има велику перспективу - кажр проф. др Слободан Вујић, предсједник балканске Академије рударске науке.

Будућност приједорских рудишта тема је која превазилази локални ниво. Зато је неопходно ријешити питање власништва у руднику Љубија, како би се експлоатација жељезне руде наставила, истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

- Ја се надам да ће и политичке структуре схватити колико је то важно, како би у Приједору било настављено рударење и у годинама које долазе, у наредних седам до осам година, колико по процјени има руде у руднику Омарска - рекао је Ђаковић.

"Балканмајн" конгреси одржавају се сваке двије године, а до сада су организовани у Бугарској, Турској, Словенији, Македонији, Румунији и Србији.