latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:13 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Јавни дуг Српске у 2016. нижи него 2015. године

Министарство финансија Републике Српске најоштрије осуђује злонамјерно писање медија из Федерације БиХ који желе представити Републику Српску као презадужену, а у исто вријеме пишу да Савјет министара БиХ смањује спољни дуг, умањујући у томе улогу Републике Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Стање јавног дуга Републике Српске, који обухвата кредитна задужења, задужења настала по основу емисија хартија од вриједности, те дуг утврђен Законом о унутрашњем дугу (ратна штета, стара девизна штедња, опште обавезе) на дан 31.12.2016. године износио је 4.346,87 милиона КМ, што представља 45,13% БДП-а, док је у 2015. години износио 46,7% БДП-а.

Позитивна макроекономска кретања, индикатори и анализе Министарства финансија Републике Српске показују да Република Српска одговорно управља јавним финансијама и дугом. Све доспјеле обавезе Реублика Српска уредно измирује, а задуженост Републике Српске је испод горње утврђене границе од 60% (по Мастрихту). Истовремено, по ставовима Међународног монетарног фонда и Свјетске банке Република Српска се сврстава у средње задужене земље (од 48-80% БДП).

Неприхватљиво је да поједини медији пореде задуженост ентитета, јер се подаци о стању унутрашњег дуга у Федерацији БиХ заснивају се на верификованом, а у Републици Српској на пројектованом нивоу дуга (максимални износ дуга у складу са Законом у унутрашњем дугу Републике Српске).

Објављивањем дјелимичне информације онако како им одговара, медији у ФБиХ властите проблеме трпају под тепих, по ко зна који пут пребацујући одговорност на Републику Српску, саопштено је из министарства финансија Српске.