latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:22 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Требиње добија ревитализовани пречистач отпадних вода (ВИДЕО)

Требиње би за годину дана, путем пројекта "Водоводи и канализација Републике Српске", требало да добије ревитализовани пречистач отпадних и других вода. У Требињу је у току и реализација пројекта "Енергетска ефикасност", вриједног 1,4 милиона КМ.
Голићева у Требињу - Фото: РТРС
Голићева у ТребињуФото: РТРС

Уговор о ревитализацији постројења за пречишћавање отпадних вода потписали су градоначелник Требиња Лука Петровић и Славиша Ђурић, представник извођача радова, Конзорцијума Фајфер-Каркањас. Пројекат је вриједан 1.665.000 евра, од чега је 50 одсто обезбијеђено путем кредита Европске инвестиционе банке, а остатак су грантови и средства локалне заједнице.

Пројекат је помогла и Шведска развојна агенција СИДА, са милион евра, чиме ће Град субвенционисати укупну вриједност пројекта.

- Циљ је да Требиње коначно, послије тридесет осам година употребе постојећег пречистача, добије ревитализовани пречистач за употребу наредних двадесет година - рекао је градоначелник овог града.

Пројекат се реализује уз помоћ Министарства финансија Републике Српске, уз стриктну примјену европских стандарда. У више од тридесет општина у Српској, у току је реализација пројеката у области реконструкције и изградње водоводне и канализационе инфраструктуре.

- Широм Републике Српске изводе се технички захтјевни пројекти, а финансирање се врши из различитих извора- кредитима, донацијама, средствима ЕУ и Шведске, те домаћим средствима - каже Радмила Михић, помоћница министра финан ија и шеф тима за управљање пројектом.

Потписивању уговора присутвовала је и министарка Сребренка Голић, која је обишла објекат Опште болнице, гдје се изводе радови из пројекта енергетске ефикасности. Вриједност радова, у првој фази, износи више од 800.000 КМ, а обезбиједила их је Влада.

Директор болнице Васо Мијановић, каже да прва фаза обухвата замјену крова, отвора и радове на фасади.

- Друга фаза је инсталисање топлотних пумпи, потпуно други и знатно скупљи систем грејања - каже Голићева.

Лука Петровић истакао је добру комуникацију са Владом Републике Српске у рјешавању локалних пројеката и најавио изградњу Рециклажног центра. Пројекат, за који се тражи финансијска конструкција, урађен је и достављен Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.