latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:34 ⇒ 12/10/2017 | 09:35 | Аутор: РТРС

ЕБРД спреман да кредитира изградњу Коридора "Пет це" кроз Српску (ВИДЕО)

Европска банка за обнову и развој спремна је да, са 70 милиона евра, кредитира изградњу прве фазе Коридора "Пет це" кроз Српску, потврђено је на преговорима у Лондону, у којима су учествовали представници ресорног министарства и Аутопутева Српске, те Министарства финансија и трезора БиХ. Ријеч је о шест километара аутопута од петље Јоховац до Руданке, чија би изградња могла да почне на прољеће. Међутим, да би уговор био потписан потребно је испунити најважнији услов за кредит- усвојити Закон о акцизама.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Услови кредита су договорени, али не и испуњени. Прву фазу Коридора "Пет це" кроз Српску, чија би изградња требало да почне одмах по завршетку аутопута "9. јануар", коче акцизе.

- Није спорно да се потпише уговор, али ефективност ових кредитних средстава не би била могућа да се не испуни тај услов - каже министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић.

Због тога што би Влада и Народна скупштина Српске требало да одобре кредитни споразум са ЕБРД-ом, као и Парламентарна скупштина БиХ, Српска не чека да посљедња препрека буде уклоњена. Припреме су увелико у току.

- У току су преговори о кредитном аранжману, процедуре према Влади и Скупштини, експропријација и тендер који ће се расписати за извођаче и надзорни орган - наводи Душан Топић, директор ЈП Аутопутеви Републике Српске.

По основу акциза, Аутопутевима Српске, од њиховог оснивања до данас, дозначена су 402 милиона КМ. Та средства уложена су у изградњу аутопутева. Њихова градња неће стати ни ако Закон о акцизама не буде усвојен.

- Мораћемо тражити алтернативне изворе финансирања, али сам оптимиста да ће акцизе ускоро бити усвојене - каже Трнинић.

Топић очекује да ће на прољеће бити потписан кредитни споразум и уговор са извођачима радова.

Добије ли кредит, умјесто 70 милиона евра, Српска ће због гранта одобреног на самиту у Трсту, враћати 56 милиона. Радова ће ускоро бити и на брзом путу Клашнице-Бањалука. Ријеч је о уклањању наплатних кућица у Гламочанима и реконтрунструкцији саобраћајнице, за шта ће до краја ове или током сљедеће седмице бити расписан тендер. Вриједност радова је 1,5 милиона КМ.