latinica  ћирилица
11/10/2017 |  18:49 ⇒ 12/10/2017 | 13:39 | Аутор: РТРС

"Појединачно ћу образложити зашто Срби треба да напусте Суд и Тужилаштво БиХ" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће у суботу, 14. октобра, позвати на разговор о раду Суда и Тужилаштва БиХ представнике политичких партија у Народној скупштини Српске и Представничком дому БиХ, те Борачке организације и неких других струковних удружења.
Милорад Додик, предсејдник Републике Српске - Фото: СРНА
Милорад Додик, предсејдник Републике СрпскеФото: СРНА

Истичући да је недопустива ослобађајућа пресуда Суда БиХ ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу и да се преко оваквог рада Суда и Тужилаштва БиХ не може прећи, Додик је рекао новинарима на Палама да се сви у Републици Српској морају окупити у вези са овим питањем.

"Дуго времена упозоравамо да је то ван Устава и да је то била само политичка воља странаца да наметну Суд и Тужилаштво. Свакоме је сада јасно, био он Србин или не, да се хтјело пресуђивати Србима, а оне који су учинили зло Србима остављати невиним, као што је у овом случају", рекао је Додик.

Наводећи да Суд и Тужилаштво БиХ као неуставне институције не могу имати подршку Републике Српске, Додик је подсјетио да је као предсједник Српске, али и као лидер СНСД-а, позвао Србе који раде у овим институцијама да их напусте.

"Намјеравам да сваком од њих појединачно пошаљем писмо и образложим зашто је то важно. Да им укажем на то да смо спремни као Република да им обезбиједимо радни ангажман и да им током трајања мандата, у оквиру одређеног института који ће бити формиран у Републици Српској, исплаћујемо исте плате које су тамо имали", објаснио је Додик.

Он је нагласио да је у Републици Српској потребно политичко јединство да би се, због будућности, одбацили Суд и Тужилаштво и креирао неки други договор.

Предсједник Српске рекао је да није против тога да се у оквиру неког другог рјешења задрже Суд и Тужилаштво БиХ, али дефинисани на другачијим основама од постојећих.

"У сваком случају, сам избор судија и тужилаца је потпуно споран, начин на који се бирају - сами себе кроз Високи судски и тужилачки савјет, то нема нигдје у свијету", рекао је Додик, наводећи да свугдје у свијету тај избор врше предсједник, парламент или влада, а само у БиХ једна неформална група људи која нема никакву одговорност за то.

Све ово, према Додиковим ријечима, треба ставити на сто.

"Мој приједлог је да се обустави рад Суда и Тужилаштва БиХ док се не донесе ново законско рјешење које би ишло за тим да се они лоцирају искључиво на надлежности у вези са БиХ и да немају надлежности над ентитетима. Ако то не договоримо, за то сам да се блокира комплетан рад у БиХ и да се ништа не дешава док се то не заврши", рекао је Додик.

Сви да подрже резолуцију о војној неутралности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да од свих политичких актера и странака очекује подршку резолуцији о војној неутралности Српске.

Истичући да су подршку идеји за војну неутралност Српске раније изразили представници владајућих странака, али и опозиције, Додик је оцијенио да је то била "само прича".

"Сада имамо конкретан документ, који ће одредити да Република Српска не даје своју сагласност за НАТО интеграције и да ћемо пратити позицију Србије", рекао је Додик новинарима на Палама.

Он је навео да је то одлука која је донијета консензусом, али да не зна да ли ће сви у Народној скупштини гласати за резолуцију.

"Већина за то постоји и она није спорна", истакао је Додик.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, одбацио је спекулације о проблемима у коалицији ове странке и ДНС-а.

"Савезништво траје 20 година, то је најдуговјечнија коалиција на Балкану", нагласио је Додик и додао "да постоје нека позиционирања пред изборе, али да је опредјељење обје странке да иду даље заједно".

Он је рекао да заједничка сарадња СНСД-а и ДНС-а, заједно са социјалистима, гарантује политичку и државну стабилност у Републици Српској, при чему сви имају одговорност да наставе заједно да раде.

"Како ћемо се позиционирати са становишта одређених кандидатура, то долази касније, али опредјељење да смо заједно, сигурно је несумњиво", каже Додик.

Коментаришући одржавање "скупштине народа" вечерас на Палама, Додик је навео да је ријеч о страначком скупу, иако организатори имају другачије амбиције.

"Република Српска у том погледу може да буде поносна - да људи имају слободу да организују те састанке. Немам ништа против, подржавам тако нешто", истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас, поводом посјете турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана Београду, да Србија одлучује о томе како ће некога дочекати и какву ће му пажњу указати.

"Немам ништа против било које одлуке Србије и њеног предсједника да одреди начин, карактер и обим дочека представника и предсједника других држава", рекао је Додик новинарима на Палама.

Извор: Срна