latinica  ћирилица
11/10/2017 |  18:58 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Добојлије не одустају- шта ће бити са дуговањима за комуналну накнаду? (ВИДЕО)

Расте незадовољство грађана Добоја због тужби ДИРГ-а за комуналну накнаду. На те проблеме годинама је указивала опозиција, али су се надлежни сваки пут оглушили, па се сад суочавају с петицијама грађана.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Све је већи број грађана који су добили судска извршна рјешења по основу тужби ДИРГ-а за дуговања за комуналне накнаде. Редовне платише немају с тим проблема, али они који нису плаћали сада се хватају за главу, јер дуговања износе и до више стотина КМ.

Одбијају да плате, јер поједина дуговања датирају из 2012, пишу жалбе, а најдаље су отишли у насељу Баре гдје петицијом са више од 400 потписа, траже отпис дуга. Од ДИРГ-а се захтијева да објасне шта је упориште за висока дуговања и шта ће добити за плаћену комуналну накнаду. Такве одговоре тражила је годинама и опозиција, али у ДИРГ-у ћуте.

- Ми смо гласали против извјештаја о раду, сугерисали на многе ствари и указивали на то да Дирекција треба да служи својој сврси, да се обједине цијене и да се на један рачун плаћа одвоз смећа и одржавање зелених површина, а не да се прави намет грађанима по више основа - каже Сања Вулић, предсједница Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града.

Грађани нису задовољни тиме на који начин се одржавају улице и зелене површине од којих поједини чак немају ни основну инфраструктуру. Због свега не желе да плате комуналну накнаду. Примјер из насеља Баре могао би, кажу, да послужи и другим незадовољним корисницима.

- Позивам грађане на грађанску непослушност, везано за комуналну накнаду и за остале намете које град Добој намеће. Сваки дан намећу нове намете, а народу уопште не образлажу гдје иду огромна средства из буџета - каже Ведран Глигорић, одборник СП.

Дирекција за изградњу и развој града у буџету има грант од 700.000. Као сервис, сви су сагласни, свакако је потребна граду, али тренутно, тврде, не служи сврси, како изградњи, тако ни развоју.

- Нажалост, то предузеће је претворено у фабрику за запошљавање људи пред изборе и отпуштање уколико не испуне зацртани изборни задатак. То је јако жалосно - каже Вулићева.

Премда јавност у Добоју незадовољно бруји, из ДИРГ-а нема реаговања. Колико су грађана тужили, није познато, али судећи по информацији из Основног суда да им за збрајање података треба неколико дана, онда можемо да претпоставимо да је тај број огроман.