latinica  ћирилица
11/10/2017 |  22:32 | Аутор: РТРС

Чувени руски хор отворио 49. БЕМУС

Концертом чувеног руског хора "Глинка" из Санкт Петербурга у Коларчевом народном универзитету вечерас су отворене 49. Београдске музичке свечаности.
Руски хор "Глинка" отворио 49. БЕМУС (Фото: Тања Валић/Танјуг) -
Руски хор "Глинка" отворио 49. БЕМУС (Фото: Тања Валић/Танјуг)

На отарању манифестације министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да Београд сваког октобра постаје пријестоница умјетничке музике, као што је то био и протеклих четрдесетак година када су на БЕМУС долазили најпознатији извођачи свјетске музике.

- Музика зауставља вријеме - рекао је Вукосављевић, цитирајући нобеловца Иву Андрића, који је, како каже, музику сматрао "вишом од свих других умјетности".

Вукосављевић је изразио задовољство што присуствује овој традиционалној манифестацији и што је Београд "сигурно мјесто за умјетнике који Београђанима пружају задовољство".

Он је навео да ће министарство на чијем је челу учинити све могуће напоре, заједно са Министарством просвјете да Србија издвоји новац за изградњу нове зграде Факултета музичке уметности.

- То је наша обавеза и наша дужност јер та установа гаји наше најбоље музичке умјетнике - рекао је Вукосављевић.

Због великог интересовања публике, руски хор "Глинка" заказао је и други концерт у Београду, 12. октобра у Цркви Светог Марка.

"Глинка", виолинисти Јожеф Жига и Дејан Млађеновић, пијаниста Александар Синчук, сопран Нурија Риа, гитариста Един Карамазов, Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, обиљежиће овогодишњи БЕМУС који ће трајати до 20. октобра.

Извор: СРНА