latinica  ћирилица
12/10/2017 |  09:49 | Аутор: РТРС

Умировљени владика Атанасије посјетио Србе у Хашком притвору

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије посјетио је српске притворенике у Хашком трибуналу, којима трају суђења.
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије - Фото: СРНА
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски АтанасијеФото: СРНА

 
Током свог боравка у Холандији од 5. до 8. октобра, владика Атанасије је, заједно са протојерејом Војиславом Билбијом, духовником при притворској јединици Хашког трибунала, посјетио пет преосталих православних Срба.

Притвореници су преломили славски колач поводом празника Зачећа Светог Јована Крститеља, а затим је и сваки од притвореника учествовао у светим тајнама по благослову духовника, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Потом су притвореници имали прилику да разговорају са епископом Атанасијем, што је и на владику и на притворенике оставило дубок и дирљив утисак.

Владика Атанасије је, са благословом надлежног епископа западноевропског Луке, служио у Парохији Светог Николе у амстердамском предграђу Зандам.

Током боравка у Холандији, епископ Атанасије је служио и литургије у парохијима у Амстердаму и Ротердаму.

Он је служио и помен српским војницима који су се након Првог свјетског рата и заробљеништва у Њемачкој нашли у Холандији, гдје је умрло њих 29 измучено тешким болестима, па су заједно сахрањени на гробљу Гердерен код Апелдорна, у централној Холандији.

Епископ Атанасије је служио и литургију у ротердамској Парохији Свете Тројице, а након богослужења одржао је и предавање за вјернике.

Извор: Срна