latinica  ћирилица
12/10/2017 |  11:35 | Аутор: РТРС

Београдски безбједносни форум, одлазак на страна ратишта ризик

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је за БиХ веома важно да се Берлински процес настави, јер он има много добрих аспеката, од којих је један тај што је фокус стављен на обичан живот, економију, социјална питања.
Рат - Фото: AFP
РатФото: AFP


"Мислим да је то можда и највећа унутрашња предност коју нам је донио Берлински процес", рекао је Црнадак у Београду на 7. Београдском безбједносном форуму под називом "Заједничка будућност у времену несигурности".

Он је додао да је значајно што је у оквиру Берлинског процеса западни Балкан на високом нивоу приоритета европских интеграција.

"БиХ ће наставити да улаже велике напоре да регионална сарадња и регионални односи буду што бољи и сматрамо да је Берлински процес један од формата у којем то јако добро фукционише", истакао је Црнадак.

Он је изразио наду да ће се министри западног Балкана ускоро видјети у БиХ, јер би сљедећи састанак требао да буде одржан у Требињу.

Говорећи о држављанима БиХ који одлазе на страна ратишта, Црнадак је рекао да људи који одлазе за новац су увијек безбједносни ризик, те да БиХ то прати и сарађује са Србијом и другим земљама.

"Мислим да се предузимају све потребне мјере да тај ризик буде сведен на минимум. БиХ је била међу првима која је увела закон којим се ово санкционише и ми већ имамо људе осуђене на вишегодишње затворске казне, који су организовали, регрутовали или сами ишли на страна ратишта", навео је Црнадак.

Он је нагласио да ни Србија, ни БиХ не треба да буду етикетиране на ружан начин зато што "имају људе који одлазе да за новац пуцају", јер не могу да контролишу сваког човјека, те истакао да су ове земље одлучне да се против тога жестоко боре.

Извор: Срна