latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:11 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Азри Башић за злочине у Дервенти

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење Азри Башић, оптуженој за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.
Азра Башић      (Фото:.tf.rs) -
Азра Башић (Фото:.tf.rs)

На рочишту одржаном 6. октобра прочитани су дијелови раније датих исказа преминулих свједока Боре и Жељка Марковића.

У изјавама датим у Станици јавне безбједности Дервента 20. новембра 2001. године и Полицијској станици Дервента 15. децембра 2003. године, Боро Марковић је рекао да је Башићеву први пут видио у селу Поље, гдје је 2. маја 1992. године одведен након заробљавања.

"Заробиле су ме усташко-муслиманске формације у насељу Живинице и одвели у једну кућу у селу Поље. Ту сам први пут видио Азру Башић. Била је ниског раста, здепаста и имала је усташку униформу. Одмах ме почела испитивати и ударати ногама и шакама, а придружила су јој се још два војника. Оптужили су ме да имам радио-станицу преко које комуницирам са Србима", навео је овај свједок.

Он је посвједочио да је истог дана одведен у Дом ЈНА у Дервенти, гдје га је Башићева наставила испитивати, а након шест дана пребачен је у хангар у Радићу, у којем је било више од 30 људи из насеља Чардак.

Тужилац је прочитала и дијелове исказа Жељка Марковића које је дао Служби националне безбједности 15. децембра 1992. године, истражном судији Основног суда у Дервенти 17. октобра 1994. године и Полицијској станици у Дервенти 15. децембра 2003. године.

Жељко Марковић је навео да су Срби морали да бјеже од црнокошуљаша из Живиница, гдје је било већинско хрватско становништво.

Он је посвједочио да су га, са оцем, стрицем и братом, 2. маја 1992. године, ухапсили војни полицајци Хрватског вијећа одбране.

Према његовим ријечима, један од припадника ријечке бригаде га је ударао ногом у ребро, те пријетио да ће му одсјећи главу.

Испричао је да су након тога одведени у Поље гдје је била "Азрина команда" и гдје га је Башићева испитивала за радио-станицу и оружје.

Свједок је навео да је видио како је Башићева ударала његовог оца.

"Након тортуре у Пољу, пребачен сам у Дом ЈНА. Ту су се ХОС-овци на све могуће начине иживљавали над заробљеним српским становништвом. Тукли су нас чиме су стигли, тјерали нас да клечимо, псовали нам четничку мајку, пријетили да ће нас убити. Лежали смо на бетону, а добијали парче хљеба и мало воде", посвједочио је Жељко Марковић.

Наставак суђења заказан је за сутра у 9.00 часова.

Извор: Срна